ZDRAVLJE IZ TANJIRA: Devet namirnica koje čuvaju srce
PREMA poslednjim podacima Instituta "Batut" u Srbiji od bolesti srca i krvnih sudova tokom godinu dana umre više od 56.000 ljudi.
Ovaj broj pokazuje da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok umiranja u našoj zemlji. Slična je situacija i u svetu. Svake godine na zemaljskoj kugli 18,6 miliona ljudi umre od bolesti srca i krvnih sudova, a procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona. Svetska federacija za srce upozorava da najmanje 80 odsto prevremenih smrti od srčanog i moždanog udara može da se spreči kontrolom glavnih faktora rizika - pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost.
Ako se pitate u kojoj meri hrana koju svakodnevno stavljamo na tanjir utiče na naše zdravlje, odgovor glasi: pravilan izbor namirnica može nas značajno zaštititi od zdravstvenih nevolja. To se posebno odnosi na zdravlje srca.
Ovih devet namirnica posebno prijaju srcu:
Orašasti plodovi
Bademi, orasi i lešnici imaju glavnu reč u očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova. Bogati su omega 3 masnim kiselinama, vlaknima, vitaminom E - reč je o nutrijentima koji smanjuju nivo holesterola u krvi i štite ćelije arterija.
Čija semenke
Unutar ovih sićušnih semenki se krije pravo blago hranljivih sastojaka. U jednoj kašičici se nalazi svega 60 kalorija i čak tri puta više gvožđa nego u spanaću. Čija semenke su bogat izvor omega 3-masnih kiselina koje pomažu u smanjivanju lošeg holesterola. Umešajte ih u jogurt, supu ili salatu i uživajte u zdravom obroku.
Losos
Masne ribe poput lososa, sardina i skuša predstavljaju prave supernamirnice za zdravo srce. Njihove moći kriju se u povećanim količinama omega-3 masnih kiselina, koje smanjuju trigliceride, rizik od aritmije i ateroskleroze. Stručnjaci savetuju - jedite masnu ribu najmanje dva puta nedeljno.
Ovsena kaša
Ovsena kaša obiluje rastvorljivim vlaknima koja u probavnom traktu deluju poput sunđera koja upija holesterol, eliminiše ga iz organizma - ne dozvoljavajući mu da uđe u krvotok. Nutricionisti preporučuju izbegavanje instant ovsene kaše jer često sadrži šećer. Radije odaberite nezaslađene tradicionalne ovsene pahuljice.
Borovnice
Iako izgledaju sićušno, tamne bobice imaju moćan efekat na zdravlje srca. U njima se krije snažan antioksidans resveratrol, kao i flavonoidi koji pomažu u sprečavanju koronarnih bolesti. Stavite ih u ovsene pahuljice, smutije ili jogurt i uživajte u zdravom doručku ili užini.
Zeleni čaj
Zeleni čaj predstavlja pravi rudnik antioksidanasa koji sprečavaju nakupljanje štetnih molekula u organizmu. Istraživanje sprovedeno 2013. godine je pokazalo kako osobe koje svakodnevno konzumiraju četiri ili više šoljica zelenog čaja imaju 20 posto manji rizik od kardiovaskularnih bolesti u poređenju sa osobama koje retko uživaju u spomenutom napitku.
Tamna čokolada
Tamna čokolada obiluje polifenolima koji pozitivno utiču na zdravlje celog organizma pa tako i kardiovaskularnog sistema.
Avokado
Ovo mekano i ukusno voće obezbeđuje organizmu, a posebno srcu - zdrave masti. Poput maslinovog ulja, avokado obiluje jednostruko nezasićenim masnim kiselinama koje mogu smanjiti faktore rizika za srčane bolesti, poput holesterola. Osim toga, u avokadu se skriva i visoka koncentracija antioksidanasa i kalijuma.
Pomorandže
Osim što štite od prehlade i jačaju imunitet, pomorandže pomažu i u borbi protiv bolesti srca. Ovo citrusno voće obiluje pektinom koji blokira apsorpciju holesterola, kao i flavonoidima koji snižavaju krvni pritisak. Pomorandže takođe sadrže hesperidin, biljnu supstancu koja poboljšava protok krvi do srca i vitamin C koji jača ćelije kapilara i krvnih sudova.