MUKE ZBOG PROMENA VREMENA: Zeleniš leči prolećni umor (JELOVNIK)
UMOR, vrtoglavice i glavobolje, kao i osećaj teških nogu simptomi su koji mnoge muče ovih dana a moguće da su direktna posledica prolećnog umora.
Jer, organizmu je potrebno čak 15 dana da se prilagodi na konkretne vremenske prilike, a što je vreme promenljivije telo više trpi.
Nedostatak energije usled promenljivog vremena osećaju i potpuno zdrave osobe, mada su najosetljiviji oni koji pate od poremećenih vrednosti krvnog pritiska. Dok hipertenzičari uspevaju u ovim vremenskim uslovima da drže pritisak na normali, one kojima je krvni pritisak prirodno nizak prolećno kolebanje vremenskih parametara može da dovede do kolapsa.
Da biste prevazišli prolećni umor ključne su četiri stvari - ishrana bogata zelenišem, vitaminom C, dovoljan unos vode, kao i kratak popodnevni odmor.
Naravno, ako prolećni umor traje duže od dve nedelje, i pored toga što se jede dovoljno povrća i voća i unosi tečnost, trebalo bi uraditi analizu krvne slike i urina. Ovi nalazi su najčešće dovoljni da se utvrdi zdravstveno stanje.
Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik protiv prolećnog umora:
Ponedeljak
doručak: sendvič sa pečenicom, niskomasnom pavlakom i zelenom salatom, čaša limunade
užina: voće ili ceđeni voćni sok
ručak: riba, zelena salata i rotkvice
večera: parče gibanice i mladi luk
Utorak
doručak: bareno jaje, kriška hleba, salata od krastavca jogurta i mirođije, čaša ceđenog soka od pomorandže
užina: šaka badema
ručak: čorba sa junetinom i povćem, bareni krompir sa blitvom i mladim lukom
večera: rižoto sa pečurakama, zelena salata
Sreda
doručak: kajgana od dva jaja, kriška hleba i mladi luk
užina: kivi ili pomorandža
ručak: pileće belo meso u sosu od mladog luka i zelja, hleb
večera: mladi sir, hleb, salata od sezonskog povrća
Četvrtak
doručak: ovsene pahuljice sa kefirom i bananom
užina: limunada i šaka bundevinih semenki
ručak: supa od goveđeg mesa, šargarepa, krompir (kuvano), salata, hleb
večera: sardina, mladi luk i hleb
Petak
doručak: dva barena jaja, sveža paprika i crni hleb
užina: voće
ručak: grašak sa mesom, hleb, zelena salata sa rotkvicama
večera: bareni krompir, riblji file, mladi luk