UZ ROTKVICE VITKIJI I ZDRAVIJI: Prirodni inhalator koji ubrzava mršavljenje (JELOVNIK)
ROTKVICE obiluju hramljivim materijama, ali na veoma efikasan način podstiču mršavljenje.
Bogate su vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom, a sadrže vrlo malo kalorija. Sumporni heterozidi daju rotkvici specifičan miris i ljutinu, a što je rotkvica ljuća, to je zdravija i korisnija za organizam. Na varenje najbolje utiču kada se jedu sveže i sirove, pa ih u svrhu mršavljenja, jedite kao salatu ili prosto grickajte i na taj način ubrzajte metabolizam.
Rotkvice pomažu kod hroničnih oboljenja disajnih puteva i deluju kao prirodni inhalator. Vlakna, vitamini i minerali iz rotkvice poboljšaće zdravlje kardiovaskularnog sistema jer snižavaju holesterol, sprečavaju dijabetes, regulišu krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Istovremeno, rotkvica stimulišete rad jetre i žučne kese i čisti krv. Vlakna iz rotkvica podstiču lučenje probavnih sokova i regulišu pražnjenje creva, pa organizam lakše izbacuje toksine, a posebno se preporučuju osobama koje pate od zatvora.
Pored svega, rotkvice sprečavaju infekcije urinarnog trakta. Sok od ove namirnice olakšava tegobe i skraćuje vreme trajanja infekcije.
Evo kako bi trebalo da izgleda dijetalni jelovnik sa obiljem rotkvica:
Ponedeljak
doručak: bareno jaje, kiselo mleko, dve kriške dijetalnpog hleba i rotkvice
užina: voće po izboru
ručak: sarmice od zelja i rotkvice
večera: kuvano povrće, meso, salata, rotkvice
Utorak
doručak: dve kriške dijetalnog hleba sa humusom, rotkvice
užina: šaka badema
ručak: sladak kupus sa mesom, hleb, rotkvice
večera: projara sa sirom i rotkvice
Sreda
doručak: sardina, dve kriške dijetalnog hleba, rotkvice
užina: semenke suncokreta
ručak: bareni karfiol, pileće meso, zelena salata i rotkvice
večera: mladi sir, hleb, salata od rotkvica
Četvrtak
doručak: kajgana od dva jaja, dve kriške dijetalnog hleba i rotkvice
užina: šaka oraha ili voće po izboru
ručak: gulaš sa pireom od krompira, rotkvice
večera: tunjevina, kriška dijetalnog hleba, rotkvice
Petak
doručak: dva barena jaja, rotkvice i dve kriške dijetalnog hleba
užina: voće
ručak: grašak sa piletinom, rotkvice
večera: kuvano povrće, riba, rotkvice