SMRŠAJTE UZ - ZAČINE: Do vitke linije uz biber, cimet i kim (JELOVNIK)

Ivana Kovačić 10. 04. 2023. u 10:50

DA biste se osećali bolje i bili u top-formi, ne morate da držite rigoroznu dijetu. Jednostavno, obagatite svoj jelovnik začinima, učinite hranu ukusnijom, pa ćete se na taj način zasititi mnogo manjom količinom.

Foto Shutterstock

Pri tome, začini su zdravi za organizam, jer osim što čuvaju vitku liniju, jačaju i imunosistem.

Crni biber je na vrhu liste začina za mršavljenje, jer sadrži piperin, koji pomaže u sprečavanju nastanka novih ćelija masnoće. Visoko efikasan je i đumbir, za koji se pokazalo da oni koji su ga u čaju konzumirali pre doručka, jeli su manje tokom dana od ispitanika koji nisu pili ovaj čaj.

Nedavno sprovedena studija utvrdila je i da kašičica i po cimeta svaki dan, osim što smanjuje eventualni bol u mišićima nakon vežbi, ubrzava metabolizam, što je delotvorno u gubitku kilograma. U začinima za vitku liniju trebalo bi da se nađe i ulje kima, jer podstiče proizvodnju želudačnih sokova, hrana se brže i bolje vari. Kim se "dobro slaže" sa mesom, kiselim i slatkim kupusom.

Prema rezultatima jedne američke studije, supstanca iz limunove kore sprečava pretvaranje viška ugljenih hidrata u masti. Na taj način smanjuje se količina novih masnih ćelija za oko 79 odsto. Najjednostavnije je da isečete limun sa korom na kriške koje ćete grickati tokom celog dana, a izrendanu koru možete da koristite kao začin.

Evo predloga začinjenog jelovnika:

Foto: Shutterstock

 

Ponedeljak

Doručak: dva barena jaja, struk mladog luka i kriška integrlanog hleba

Užina: 80g mladog sira pomešano sa kašičicom kima

Ručak: riba na žaru i zelena salata, jedan bareni krompir

Večera: parče projare i šolja niskomasnog jogurta

Foto Shutterstock

Utorak

Doručak: šolja čaja od đumbira, zelena salata sa tunjevinom, dve kriške integralnog hleba

Užina: 10-ak badema

Ručak: tanjir boranije sa piletinom, dva struka mladog luka

Večera: namaz od avokada začinjen po ukusu, integralni hleb

Foto: Shutterstock

Sreda

Doručak: sardina bez ulja, dve kriške integralnog hleba, struk mladog luka

Užina: salata od kupusa začinjena uljem kima

Ručak: čorba od povrća, dinstana junetina, salata od mladog luka i rukole

Večera: dinstane pečurke i jedan krastavac

 

Foto: Free Images Pixabay

Četvrtak

Doručak: palenta sa sirom i susamom

Užina: voće po izboru

Ručak: paradajz-čorba, grašak sa piletinom

Večera: bareno jaje, kriška hleba, salata od svežeg povrća začinjena po želji

Foto: Free Images Pixabay

Petak

Doručak: čaj od đumbira, bareno jaje, dve kriške integralnog hleba

Užina: banana

Ručak: rižoto sa pečurkama, zelena salata

Večera: sendvič od ćurećih prsa, barenog jaja, sveže crvene paprike

Foto: Shutterstock

Subota

Doručak: ovsene pahuljice, šaku suvog grožđa i jednu bananu preliti sa malo nemasnog jogurta, začiniti cimetom

Užina: šaka lešnika

Ručak: špageti sa dinstanim povrćem i mlevenim mesom

Večera: parče nemasnog sira, sveža paprika, kriška integralnog hleba

Foto: Shutterstock

Nedelja

Doručak: kajgana od dva jaja sa mladim lukom, dve kriške integralnog hleba

Užina: 80g mladog sira pomešano sa kašičicom kima

Ručak: juneća čorba, salata od svežeg povrća začinjena po želji

Večera: namaz od avokada (izblendirati avokado, malo limunovog soka, so i biber), integralni hleb

Pogledajte više