BIĆETE BOLJE I FIZIČKI I MENTALNO: Post "na vodi" najbliži mediteranskoj ishrani (JELOVNIK)

Ivana Kovačić 28. 03. 2023. u 09:50

VASKRŠNjI post koji je u toku može da doprinese da se i mentalno i fizički osećate bolje.

Foto Shutterstock

Kao prvo, stručnjaci za ishranu za hrišćanski post kažu da ima većinu korisnih karakteristika mediteranske ishrane, koja doprinosi sprečavanju gojaznosti, hipertenzije, povišenih masnoća u krvi, metaboličkog sindroma, dijabetes melitusa tip 2, ateroskleroze, masna jetre, depresije, erektilne disfunkcije i karcinoma.

Osim toga, posna ishrana, pre svega jelovnik "na vodi", može da olakša mnoge probavne smetnje. Namirnice bez dodatog ulja podstiču probavu, eliminišu nadutost i stvaraju veliki osećaj lakoće. Pri tome, možete i da izgubite koji suvišni kilogram, ali samo ako mudro birate šta ćete da jedete.

Posna ishrana, uz malo truda i veštine, može da bude i raznovrsna i ukusna, a svakako je zdrava u određenom vremenskom periodu.

Evo kako bi mogao da izgleda sedmični jelovnik "na vodi":

Foto Shutterstock

Ponedeljak

Doručak: ovsene pahuljice, šaka suvog grožđa i jedna cela banana preliveno sa malo ključale vode

Užina: šaka badema

Ručak: bareno povrće sa začinima i pečeni krompir

Večera: sendvič od integralne kifle, pečene paprike u rerni, svežeg luka i rukole

Foto: Free Images Pixabay

Utorak

Doručak: kačamak (kao prilog dodajte neko sveže ili kuvano povrće)

Užina: šaka kikirikija ili jedna banana

Ručak: beli pasulj na vodi

Večera: namaz od avokada i integralni hleb

Foto: Free Images Pixabay

Sreda

Doručak: posna pita sa pečurkama

Užina: šaka kikirikija

Ručak: čorba od praziluka i posni rižoto sa komadićima soje

Večera: kuvane leblebije u paradajz-sosu začinjeno po želji

Foto: Free Images Pixabay

Četvrtak

Doručak: hleb i mešana salata (pasulj i sveža paprika sa kiselim krastavčićima, lukom i soja sosom)

Užina: šaka indijskog oraha

Ručak: paradajz-čorba sa posnom testeninom; boranija, ali bez uljane zaprške, zgusnuti brašnom

Večera: domaći džem ili med na krišci hleba i čaj

Foto: Shutterstock

Petak

Doručak: salata od krompira i šargarepe na vodi

Užina: šaka oraha

Ručak: bukovača ili bareni kukuruz šećerac

Večera: senvič sa crvenom pečenom paprikom i svežim lukom

Foto: Free Images Pixabay

Subota

Doručak: ovsene pahuljice, šaka suvog grožđa i jedna cela banana preliveno sa malo ključale vode

Užina: šaka lešnika

Ručak: špageti sa kečapom i povrćem

Večera: pašteta od barenog pasulja i povrća i integralni hleb (za paštetu su vam potrebni od sastojaka pasulj, krompir, šargarepa, paštrnak, crni luk, senf, beli luk, voda, so i začini po ukusu)

Foto: Free Images Pixabay

Nedelja

Doručak: kačamak sa prepečenim susamom (kao prilog dodajte neko sveže ili kuvano povrće po želji)

Užina: dva do tri brazilska oraha

Ručak: bareni grašak

Večera: namaz od avokada (izblendirati avokadao, malo limunovog soka, so i biber) i integralni hleb

Pogledajte više