BIĆETE BOLJE I FIZIČKI I MENTALNO: Post "na vodi" najbliži mediteranskoj ishrani (JELOVNIK)
VASKRŠNjI post koji je u toku može da doprinese da se i mentalno i fizički osećate bolje.
Kao prvo, stručnjaci za ishranu za hrišćanski post kažu da ima većinu korisnih karakteristika mediteranske ishrane, koja doprinosi sprečavanju gojaznosti, hipertenzije, povišenih masnoća u krvi, metaboličkog sindroma, dijabetes melitusa tip 2, ateroskleroze, masna jetre, depresije, erektilne disfunkcije i karcinoma.
Osim toga, posna ishrana, pre svega jelovnik "na vodi", može da olakša mnoge probavne smetnje. Namirnice bez dodatog ulja podstiču probavu, eliminišu nadutost i stvaraju veliki osećaj lakoće. Pri tome, možete i da izgubite koji suvišni kilogram, ali samo ako mudro birate šta ćete da jedete.
Posna ishrana, uz malo truda i veštine, može da bude i raznovrsna i ukusna, a svakako je zdrava u određenom vremenskom periodu.
Evo kako bi mogao da izgleda sedmični jelovnik "na vodi":
Ponedeljak
Doručak: ovsene pahuljice, šaka suvog grožđa i jedna cela banana preliveno sa malo ključale vode
Užina: šaka badema
Ručak: bareno povrće sa začinima i pečeni krompir
Večera: sendvič od integralne kifle, pečene paprike u rerni, svežeg luka i rukole
Utorak
Doručak: kačamak (kao prilog dodajte neko sveže ili kuvano povrće)
Užina: šaka kikirikija ili jedna banana
Ručak: beli pasulj na vodi
Večera: namaz od avokada i integralni hleb
Sreda
Doručak: posna pita sa pečurkama
Užina: šaka kikirikija
Ručak: čorba od praziluka i posni rižoto sa komadićima soje
Večera: kuvane leblebije u paradajz-sosu začinjeno po želji
Četvrtak
Doručak: hleb i mešana salata (pasulj i sveža paprika sa kiselim krastavčićima, lukom i soja sosom)
Užina: šaka indijskog oraha
Ručak: paradajz-čorba sa posnom testeninom; boranija, ali bez uljane zaprške, zgusnuti brašnom
Večera: domaći džem ili med na krišci hleba i čaj
Petak
Doručak: salata od krompira i šargarepe na vodi
Užina: šaka oraha
Ručak: bukovača ili bareni kukuruz šećerac
Večera: senvič sa crvenom pečenom paprikom i svežim lukom
Subota
Doručak: ovsene pahuljice, šaka suvog grožđa i jedna cela banana preliveno sa malo ključale vode
Užina: šaka lešnika
Ručak: špageti sa kečapom i povrćem
Večera: pašteta od barenog pasulja i povrća i integralni hleb (za paštetu su vam potrebni od sastojaka pasulj, krompir, šargarepa, paštrnak, crni luk, senf, beli luk, voda, so i začini po ukusu)
Nedelja
Doručak: kačamak sa prepečenim susamom (kao prilog dodajte neko sveže ili kuvano povrće po želji)
Užina: dva do tri brazilska oraha
Ručak: bareni grašak
Večera: namaz od avokada (izblendirati avokadao, malo limunovog soka, so i biber) i integralni hleb