"UBICA" CELULITA, DOBAR I ZA POTENCIJU: Anis je pravi dar prirode - lek za kašalj, bronhitis i astmu, olakšava varenje, čuva srce i želudac
IAKO mnogi misle da je samo začin, anis zbog svog sastava ima mnoga lekovita svojstva.
Lekoviti deo biljke je plod, odnosno zrelo seme, koje sadrži eterično i masno ulje, proteine, ugljene hidrate. Dominantni sastojak eteričnog ulja je transanetol od koga i potiče specifična aroma i slatkast ukus. Poseduje vitamine A i C, folnu kiselinu, kao i minerale kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum.
U kuhinji i u lekovite svrhe upotrebljavaju se semenke anisa koje mogu biti cele, izgnječene ili samlevene. Seme anisa se može kombinovati i s drugim čajevima u lekovite svrhe ili samo radi arome, kao što se eterično ulje anisa često dodaje likerima. Grickanje semenki anisa zaustavlja štucanje.
Ovaj začin se preporučuje pre svega za otklanjanje gorušice i mučnine, a deluje i protiv nadimanja, gasova i grčeva u stomaku. Olakšava varenje hrane, i to ukoliko se konzumira na kraju obroka. Vanis je veoma efikasan a istovremeno prijatan prirodni lek za kašalj, bronhitis i astmu je anis. Ova aromatična biljka sadrži između 80 i 90 odsto anetola, supstance koja olakšava disanje i podstiče izbacivanje sluzi iz pluća. Osim delovanja na organe za disanje, anis olakšava varenje, uklanja gasove i nadutost. Da bi stomak što bolje radio, jednu kašičicu samlevenih plodova anisa kuvajte desetak minuta u dva decilitra mleka. Kad se ohladi, dodajte kašičicu meda i pijte nekoliko puta dnevno.
Anisovo ulje povoljno utiče na organe za disanje, potenciju, centralni nervni sistem, otklanja nesanicu, podstiče cirkulaciju, jača srce i želudac. Blagotvorno deluje i na ženske hormone tako da reguliše neurednu menstruaciju. Čaj od anisa će dobro doći i dojiljama jer pospešuje lučenje mleka.
UNIVERZALNI ČAJ
Ovaj čaj ima široku lepezu delovanja, ali ga narodni lekari preporučuju posebno za disajne puteve i organe za varenje. Spravlja se tako što se jedna kašičica semena anisa prelije sa dva decilitra ključale vode, ostavi poklopljeno da odstoji 15 minuta, a zatim procedi. Čaj se pije tri puta dnevno posle glavnih obroka, mada je najdelotvorniji ako se uzima između obroka i pre spavanja. Pije se vruć i u gutljajima, zaslađen medom, ako je reč o oboljenjima disajnih organa, dok se za lečenje organa za varenje (želuca i creva) pije bez meda, nezaslađen.
Anisom protiv nadutosti
Za uklanjanje osećaja nadutosti koji se obično stvara posle obilnih obroka ili konzumiranja teško svarljive hrane, anis je pravi lek. On istovremeno dezinfikuje i umiruje želudac, reguliše varenje, sprečava grčeve i nadutost.
Lek se sprema tako što se kašičica samlevenih plodova anisa kuva desetak minuta u dva decilitra mleka. Kada se mleko ohladi, doda se kašičica meda i tako spravljeno pije se nekoliko puta u toku dana, dok smetnje ne prestanu.
BONUS VIDEO - Vežbe za ramena: Oslobodite se napetosti nakon dugotrajnog sedenja