KUVANJE NA PLIN NEZDRAVIJE? Rezultati istraživanja – Proizvodi se ugljen- dioksid i sitne čestice, opasni toksini
V. N.
02. 02. 2023. u 16:36
PREMA novoj studiji, kuvanje na plin lošije utiče na zdravlje, nego život u gradu zagađenom usled saobraćaja i industrije.
Premda profesionalni kuvari i kuvari amateri preferiraju plinske šporete u odnosu na električne alternative, novo istraživanje pokazuje da plinske ringle proizvode ugljen- dioksid i sitne čestice - opasne toksine koji su sastavni deo plinova koje ispuštaju vozila, prenosi Independent.
Ako je to istina, takve supstance mogu da iziritiraju pluća i dospeju u krvotok i tako povećaju rizik od razvoja bolesti srca, raka, pa čak i Alchajmerove bolesti.
Jedna studija pokazala je da plinske peći uzrokuju nagli porast zagađujućih čestica u vazduhu u zatvorenim prostorima i da one mogu biti mnogo veće od onih čestica koje lebde uokolo prometnim gradskim ulicama.
Pogledajte više