ULTRA OBRAĐENA HRANA IZAZIVA RAK: Istraživanje britanskih naučnika upozorva na štetnost instant obroka
INSTANT supe, sosovi, smrznute pice i gotova jela, viršle, kobasice, pomfrit, sokovi, kolači iz prodavnice, bombone, krofne, sladoledi povećavaju rizik od obolevanja i umiranja od raka, posebno jajnika.
Ovo su poražavajući rezultati najnovijeg istraživanja urađenog na oko 197.000 ljudi u Velikoj Britaniji od kojih su više od polovine žene, objavio je danas Si-En-En.
Studija, objavljena u utorak u časopisu eClinicalMedicine, razmatrala je povezanost između konzumiranja ultraprerađene hrane i 34 različita tipa raka u periodu od 10 godina. Istraživači su analizirali podatke o navikama u ishrani 197.426 ljudi iz baze britanske Biobanke, velike biomedicinske baze podataka i istraživačkog resursa koji je pratio stanovnike od 2006. do 2010. godine.
Količina ultra obrađene hrane koju su konzumirali ljudi u ishrani kretala se od 9,1 odsto do 41,4 odsto, pokazalo je istraživanje. Obrasci ishrane su zatim upoređeni sa medicinskim kartonima u kojima su navedene i dijagnoze i smrti od raka. Svaki porast od 10 odsto u potrošnji ultraobrađene hrane bio je povezan sa povećanjem od dva odsto u razvoju bilo kog raka i 19 odsto povećanim rizikom od dijagnoze raka jajnika, a povećana je i smrtnost od raka je takođe porasla, pokazalo je istraživanje.
BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...