UBRZAJTE OPORAVAK POSLE PREHLADE: Ove namirnice pomoći će vam da se lakše izborite sa posledicama infekcija (JELOVNIK)
ČAK i kada simptomi respiratorne infekcije nisu izraženi, organizmu treba pružiti podršku da se posle ovog stanja oporavi. Ključ je, naravno, u zdravoj ishrani, odnosno pravilnom izboru namirnica.
Uz osnovno pravilo da je hrana što raznovrsnija, nakon oporavka od virusne infekcije trebalo bi unositi više namirnica bogatih vitaminima C, E i A, ali i mineralima - cinkom, bakrom i selenom. Voda, čajevi, supe i ceđeni sokovi omogućiće hidriranje iscrpljenog organizma, a i pomoći će "pročišćavanju" disajnih puteva. Topli napici, poput šolje kakaoa i čaja sa kašikom meda, dobri su za oporavak sluzokože grla.
Pileća supa smatra se važnim obrokom i dok traje prehlada, ali i nakon nje. Njeno terapijsko delovanje potvrdila je i nauka, pa se tako u uglednom časopisu New England Journal of Medicine navodi da ona poseduje blaga svojstva antibiotika i olakšava disanje kroz nos. Crni i beli luk su obavezni i pre i nakon prehlade, jer jačaju imunitet. Trebalo bi ih unositi svakodnevno, kao dodatak različitim jelima.
Izbegavajte veće količine kafe, a prednost dajte svežem voću i povrću u trenucima pauze. "Dobre bakterije" koje žive u debelom crevu i ravnoteža crevne mikroflore odgovorne su za celokupno zdravlje. Stoga, uvrstite jogurt i kefir u svoju svakodnevnu ishranu. Ren i senf su takođe dobri saveznici oporavku.
Ovo je predlog jelovnika za oporavak nakon prehlade.
Ponedeljak
Doručak: dve kriške integralnog hleba, dva barena jaja i sveža crvena paprika
Užina: šolja čaja sa medom
Ručak: paradajz čorba, gulaš sa renom i krompir pire
Večera: projara sa mladim sirom i čaša soka od ceđene pomorandže
Utorak
Doručak: integralni hleb namazan senfom, sa po dva parčeta pečenice i šolja kefira
Užina: sveže ceđeni sok od pomorandže
Ručak: pileća supa, pileće belo meso pohovano i pečeno u rerni sa sezonskom salatom
Večera: šolja kakaoa i parče gibanice
Sreda
Doručak: 100 g mladog sira, bareno jaje, dve kriške integralnog hleba i sveža crvena paprika
Užina: dve mandarine
Ručak: sarma sa renom
Večera: testenina u sosu od barenih tikvica, tunjevine, začinjena sa dosta belog luka
Četvrtak
Doručak: barena pšenica sa sitno iseckanim orasima i zaslađena medom
Užina: sveže ceđen sok od jabuke, banane i spanaća
Ručak: musaka sa mesom i salata od kiselog kupusa
Večera: domaće kobasice sa roštilja, parče integralnog hleba i senf
Petak
Doručak: dva barena jaja, šolja jogurta i dve kriške integralnog hleba
Užina: čaj i sveže voće po izboru
Ručak: sladak kupus sa pilećim mesom i ren
Večera: riba, dve kriške integralnog hleba i salata od rendanog kupusa i šargarepe začinjena po ukusu
BONUS VIDEO - NAJLAKŠI NAČIN ČIŠĆENjA NARA: Bez nereda u nekoliko koraka