OPREZNO POSLE POSTA: Povratak na normalan režim obroka zahteva postepeno uključivanje masne i teške hrane
KADA laganu hranu, koja se jede tokom posta, zemenite masnim pečenjem možete da iskusite probavne tegobe.
Nutricionisti savetuju da bi nakon posta tri do četiri dana trebalo postepeno prelaziti na redovnu ishranu.
Tokom perioda adaptacije poželjne su namirnice bogate hranljivim materijama i lako svarljive, a složenija jela bi trebalo postepeno uvoditi u ishranu.
Kada se prekida post, telu su potrebni manji, ali češći obroci. Postepeno treba prilagoditi veličinu obroka i period između obroka, do postizanja redovne rutine u ishrani.
Dobro je uzimati manje zalogaje hrane i dobro ih sažvakati kako bi se olakšalo varenje.
Telu će se pomoći dodavanjem "živih" enzima i dobrih bakterija. Sveže sirovo povrće je puno enzima koji dobro deluju na organizam i varenje. Probiotici ili dobre bakterije mogu da se nađu ne samo u kapsulama nego i u fermentisanim proizvodima, kao što su jogurt, kiseli kupus i slični proizvodi. Dobra hrana za prekidanje posta su i čorbe od mesa i povrća, orašasto voće i jaja, dobro kuvane žitarice.
Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik posle posta:
Ponedeljak
Doručak: šolja jogurta, dva manja parčeta hleba i bareno jaje sa svežom paprikom
Ručak: dva manja parčeta pečenja i salata od kiselog kupusa
Večera: integralna testenina sa orasima i suvim grožđem
Utorak
Doručak: čaša kiselog mleka i tanjir palente
Užina: tri do četiri suve šljive
Ručak: salata od barene boranije i meso po izboru
Večera: čorba po izboru i kriška hleba
Sreda
Doručak: 100 g mladog sira, bareno jaje, dve kriške integralnog hleba i sveža crvena paprika
Užina: šaka badema
Ručak: prebranac i salata od kiselog kupusa
Večera: paprike punjene mladim sirom, kriška hleba
Četvrtak
Doručak: čaša kiselog mleka, dva barena jaja i dve kriške hleba
Užina: nar
Ručak: čorba sa mesom i salata od krompira
Večera: piletina na žaru začinjena po ukusu, kriška hleba
Petak
Doručak: dve kriške integralnog hleba namazane ajvarom i šolja jogurta
Užina: jabuka
Ručak: kuvani kupus sa malim komadima mesa i ren
Večera: dva parčeta pečenja, dve kriške integralnog hleba i salata od rendanog kupusa i šargarepe začinjena po ukusu
BONUS VIDEO - RECEPT ZA BEZGLUTENSKE POGAČICE: Ne morate da odustajete od omiljenog peciva