HRANA KOJA PRIJA SRCU: Uz ovaj jelovnik smanjite rizik od kardiovaskularnih bolesti
PRAVILAN odabir namirnica može da sačuva zdravlje srca, da obezbedi dobar nivo holesterola i odloži, pa i da spreči obolevanje od hipertenzije.
Ishrana koja prija kardiovaskularnom sistemu na prvom mestu podrazumeva umerenost i odricanje od previše masne, slatke i slane hrane. Drugo pravilo upućuje da ne preterujete sa ugljenim hidratima, odnosno velikom količinom hleba i peciva, i svakodnevno da jedete voće i povrće.
Pri pripremi mesa uvek odstranjujte masne delove, ograničite porcije tako što ćete misliti na veličinu želuca i koliko on zapravo hrane može da primi. Ukoliko vam je, ipak, važno da je tanjir ispred vas veliki i pun, onda je bolje da bude pretrpan voćem i povrćem sa malo mesa, ribe ili orašastih plodova. Tako se dobija na zapremini, a nema previše kalorija.
U suprotnom, loša ishrana smatra se jednim od glavnih faktora rizika za kardiovaskularne bolesti, ako ne i vodećim, a to bar svako može da promeni. Nepravilna ishrana najčešće dovodi do gojaznosti koja uzrokuje razvoj bolesti srca. Takođe, ono što jedemo, ili ne jedemo, može da utiče na nivo holesterola, krvni pritisak i šećer u krvi. Jer, ako bilo šta od ovih pokazatelja narušimo, to može da uzrokuje srčane bolesti.
Ovo je predlog jelovnika koji prija srcu:
Ponedeljak
Doručak: dve kriške ražanog hleba, dva barena jaja i sveža crvena paprika
Ručak: riba, bareni krompir i kupus salata
Večera: pileća salata sa rukolom, paprikom, crvenim lukom i celerom, dve kriške ražanog hleba
Utorak
Doručak: ovsene pahuljice sa jogurtom, desetak badema i banana
Užina: maline
Ručak: file lososa sa povrćem i barenim krompirom
Večera: pileći file na roštilju i 100 g kuvanog integralnog pirinča, bareni brokoli začinjen belim lukom, solju i maslinovim uljem
Sreda
Doručak: 100 g mladog sira, bareno jaje, dve kriške integralnog hleba i sveža crvena paprika
Užina: dve mandarine
Ručak: boranija sa pilećim mesom
Večera: losos sa integralnim hlebom i salatom od kelerabe
Četvrtak
Doručak: palenta sa sirom
Užina: jabuka
Ručak: pasulj i kupus salata
Večera: piletina na žaru sa salatom od svežih krastavaca i jogurta, parče integralnog hleba
Petak
Doručak: dva barena jaja, šolja jogurta i dve kriške integralnog hleba
Užina: banana
Ručak: sladak kupus sa pilećim mesom i ren
Večera: riba, dve kriške integralnog hleba i salata od rendanog kupusa u šargarepe začinjena po ukusu
BONUS VIDEO - RECEPT ZA UŠTIPKE OD SPELTE: Gotovi su za jedan minut