BILJKE I DIJABETES: Lek iz prirode koji pomaže u regulaciji šećerne bolesti
UBRZAN i stresan tempo života kod mnogih može da poremeti regulaciju nivoa šećera u krvi, bilo da je reč o slabom dejstvu insulina ili se dešavaju nagli skokovi i padovi šećera.
Najbolji i najprirodniji način da se organizmu pomogne da ovo stanje vrati na normalan kolosek je izbalansirana ishrana, ali je od velikog značaja i primena lekovitog bilja. Biljke koje najbolje utiču na glikoregulaciju su maslačak, cimet i peršun.
Maslačak
Čaj od maslačka posebno je delotvoran u terapiji dijabetesa, a pomaže i u slučaju malokrvnosti, reume, neredovnih menstruacija i kamena u žuči. Pročišćava organizam, pomaže kod degenerativnih promena hrskavice, podstiče znojenje. Preporučuju ga i u borbi protiv debljine i celulita. Priprema se tako što se kašika suvog usitnjenog korena stavi u šolju vode, kuva na laganoj temperaturi nekoliko minuta i potom ostavi da odstoji 15 minuta. Zatim se procedi i pije tokom dana nezaslađen, ili sa dodatkom domaćeg meda.
Cimet
Naučno je dokazano da cimet povećava aktivnost insulina, tako da jedna kašika cimeta u toku dana može bitno da smanji nivo šećera u krvi. Osim toga, ova biljka snižava i nivo lošeg holesterola i triglicerida. Da bi maksimizirali lekovitu vrednost i zdravstvene koristi cimeta, bez obzira na vrstu, ključna stvar je njegova svežina. Cimet ima i izvesna antivirusna, antibakterijska i antigljivična svojstva. Prema nekim nepotpunim istraživanjima, postoje indicije da može da utiče i na smanjenje infekcije kod kandide. Potvrđeno je njegovo delovanje protiv bakterija listerije i salmonele.
Peršun
Peršun se od davnina upotrebljava za lečenje i ublažavanje šećerne bolesti i to tako što sveže listove peršuna treba iseckati, koren ove biljke sitno narendati pa sve pomešati sa jednom šoljom kiselog mleka ilijogurta. Uzima se svako veče pre odlaska na spavanje. Čaj od lista peršuna je takođe odlično pomoćno lekovito sredstvo za regulaciju nivoa šećera u krvi. Jednu kašičicu lista prelijte sa šoljom ključale vode, ostaviti da stoji 10 do 15 minuta i procediti. Piti vruć čaj između obroka dva do četiri puta dnevno.
BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...