ISHRANA ZA UPALJENO GRLO: Birajte namirnice koje su hranljive, a ne nadražuju (JELOVNIK)
KADA se upali grlo usled virusa ili bakterija gutanje može da bude veoma neprijatno, pa čak i bolno.
Ovo kod mnogih smanjuje želju za hranom, što posledično može dodatno da oslabi imunitet i produži trajanje prehlade, pogotovo ako je upalu grla uzrokovao virus, jer u tom slučaju nema odgovarajućeg leka.
Prva pomoć u ovom slučaju je pažljiv izbor namirnica kojima ćete da unesete neophodne hranljive materije, a koje istovremeno deluju ublažavajuće na bol i grebanje u grlu. Kod početnih simptoma upale grla preporučuje se što više tečnosti, jer visoka temperatura i bolno gutanje mogu dovesti do dehidratacije. Uzimajte što više mlakih čajeva i tople pileće supe, a izbegavajte gazirana pića. Banana, pečena jabuka i kuvana šargarepa su dobar izbor, jer je to "mekana" hrana koja se lako guta i tako povoljno deluje na sluzokožu upaljenog ždrela.
Limunada zaslađena medom je, takođe, odličan saveznik kod ovog zdravstvenog problema jer može da zameni pastile, koje smanjuju upalu i ublažavaju bolove. Za obilniji obrok preporuka je kajgana, jer su jaja bogata proteinima i mogu pomoći kod upale grla, a ne nadražuju grlo. Integralne paste sa blagim prelivom, bez sastojaka koji mogu da nadraže grlo, takođe su pogodne za gutanje i preporučuju se u slučaju upale grla za glavni obrok.
Evo primera petodnevnog jelovnika:
Ponedeljak
Doručak: ovsena kaša sa toplim mlekom, bananom i medom
Ručak: testenina sa prelivom od tunjevine
Večera: pileća supa i bareni krompir sa mesom po izboru
Utorak
Doručak: kajgana sa pireom od kuvane šargarepe
Užina: banana
Ručak: pileća supa, grilovani pileći file sa barenim krompirom
Večera: testenina sa prelivom po želji ali bez jakih začina
Sreda
Doručak: ovsena kaša sa toplim mlekom, bananom i medom
Užina: pečena jabuka
Ručak: boranija sa pilećim mesom
Večera: 150g - mladog sira, dve kuvane šargarepe i kuvani krompir
Četvrtak
Doručak: kajgana i dve kašike ajvara Foto: Free Images Pixabay
Užina: kuvana šargarepa
Ručak: tanjir pileće supe, meso i salata po izboru
Večera: piletina na žaru sa barenim povrćem
Petak
Doručak: ovsena kaša sa toplim mlekom, bananom i medom
Užina: pečena jabuka
Ručak: sladak kupus sa pilećim mesom
Večera: pileća supa i parče gibanice