MENTA, MASLAČAK I ČIČAK ČUVAJU JETRU: Lek iz prirode za čišćenje i zdravlje glavne laboratorije našeg tela
JETRA je jedan od vitalnih organa čija poremećena funkcija ili obolelo tkivo ozbiljno narušava zdravlje.
Ona je ključna u eliminaciji i razgradnji toksina koji se gomilaju u organizmu. Takođe, proizvodi žuč, sredstvo za detoksikaciju koje je metabolički neophodno za varenje masti iz hrane.
Da biste održali dobro zdravlje jetre i omogućili njen neometan rad mogu da vam pomognu tri prirodna leka - menta, koren maslačka i koren čička.
Nana
Iako mentu mnogi uzimaju za bolju probavu i prevenciju lošeg zadaha, njene lekovite moći su mnogo veće od toga. Ova dragocena biljka stimuliše protok žuči i opušta žučne kanale, olakšavajući na taj način varenje masti. Takođe, pomaže u smanjenju lošeg holesterola, što čini posao jetre za filtriranje toksina lakšim. Menta ili nana, takođe pokazuje pozitivne efekte na bubrege i zdravlje urinarnog trakta.
Koren maslačka
Kada birate najbolje lekovite biljke za jetru maslačak uvek treba da nađe mesto u čaju ili tinkturi. Australijski časopis lekovitog bilja navodi dve studije koje su pokazale regenerativne karakteristike maslačka u slučajevima žutice, otoka jetre, hepatitisa i smetnji u varenju hrane. Ako odlučite da upotrebite koren maslačka za čišćenje jetre, uzmite od 500 do 2.000 mg dnevno u kapsulama. Alternativno, možete da napravite čaj pomoću dve kašike korena maslačka po šolji vode. Jedna šolja čaja, tri puta dnevno, pokazaće delotvorne efekte posle nekoliko dana.
Koren čička
Koren čička sadrži veliku količinu fenolne kiseline i pomaže kod regulisanja nivoa šećera u krvi. Pozitivno utiče na kožu i kožne infekcije, a prvenstveno služi za detoksikaciju jetre. Njegova aktivna supstanca - polisaharid inulin kao i eterična ulja pomažu u čišćenju jetre, podstiče metabolizam masti u telu, čisti krv i poboljšava celokupni imunitet. Jednu kašičicu usitnjenog korena čička prelijte sa oko 200 ml hladne vode, kratko prokuvajte, sud poklopite i posle 10 minuta procedite. Pijte nekoliko puta dnevno posle jela po šolju čaja.