PREKINITE ZAVISNOST OD SLATKIŠA. Vreme je za ozbiljne rezove, ovaj režim ishrane će da vam pomogne (JELOVNIK)

Tatjana Marković 10. 12. 2022. u 10:50

UKOLIKO ne možeta da zamislite dan a da se ne zasladite, ili svaki pad raspoloženja "podižete" omiljenom poslasticom, to može da ukazuje da ste zavisni od slatkiša.

Foto: Shutterstock

Ta vrsta zavisnosti vodi u dvostruki problem: raspoloženje se popravlja samo privremeno, a previše slatkiša narušava zdravlje. Da raspoloženje i nedostatk energije ne bi rešavali čokoladom ili nekom drugom poslasticom, važna je umerena i izbalansirana ishrana. Istraživanja pokazuju da prosečan stanovnik Balkana za godinu dana pojede između 25 i 34 kg rafinisanog šećera. Uz toliku konzumaciju jedne od "četiri bele smrti", vrlo lako dolazi do gojaznosti, promena u metabolizmu, a neretko i do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Dakle, ukoliko ste sigurni da tokom dana ne unesete više od dve kašičice šećera, nema razloga za zabrinutost. Ali, ako za doručak volite da pojedete ratluk uz kafu, pa za užinu čokoladicu, uz ručak popijete gazirani sok, pomfrit začinite kečapom ili majonezom, posle ručka se zasladite kolačem, a večeru završite sladoledom, vreme je da preispitate svoj način ishrane.

Na jelovniku dijete za odvikavanje od prekomernog konzumiranja slatkiša ključne namirnice su piletina, mlečni proizvodi, riba i užine između obroka. Proteini iz piletine, ribe i mlečnih proizvoda stabilizuju nivo šećera u krvi, podižu nivo hemijskih supstanci u mozgu koje popravljaju raspoloženje i povećavaju energiju. Riba je dodatno bogata omega-3 masnim kiselinama, koje utiču na stvaranje serotonina i popravljaju raspoloženje.

Česti i mali obroci, odnosno užine pomažu izbacivanju slatkiša i šećera, jer se tako održava potreban nivo šećera u krvi. Da biste postigli najbolje rezultate, idealna užina bi trebalo da sadrži višnje, koštunjavo voće, grejpfrut, šljive, kokice, kruške, jabuke, suve kajsije ili jogurt sa malim sadržajem masnoće.


Evo primera petodnevnog jelovnika:

Foto: Shutterstock

Ponedeljak

Doručak: dve kriške ražanog hleba, tunjevina oceđena od ulja i sveža crvena paprika

Užina: pola šolje malina i šaka oraha
Ručak: riba, bareni krompir i kupus salata
Večera: pileća salata sa rukolom, paprikom, crvenim lukom i celerom, dve kriške ražanog hleba

 

Utorak

Doručak:  ovsene pahuljice sa jogurtom, desetak badema i jedna banana
Užina: šaka lešnika

Foto: Shutterstock

Ručak: grilovani pileći file sa povrćem po izboru i barenim krompirom
Večera: riba na roštilju i 100 g kuvanog integralnog pirinča, bareni brokoli začinjen belim lukom, solju i maslinovim uljem

Sreda

Doručak: 100 g mladog sira, jedno bareno jaje, dve kriške ražanog hleba i jedna sveža crvena paprika
Užina: maline
Ručak: boranija sa pilećim mesom
Večera: losos sa integralnim hlebom i salatom od barenog brokolija

Foto Shutterstock

Četvrtak

Doručak: palenta sa sirom
Užina: voćni jogurt
Ručak: pasulj i kupus salata
Bečera: piletina na žaru sa salatom od svežih krastavaca i jogurta, parče integralnog hleba

Foto Shutterstock

Petak

Doručak: dva barena jaja, šolja jogurta i dve kriške integralnog hleba
Užina: dve mandarine
Ručak: sladak kupus sa pilećim mesom i ren
Večera: riba, dve kriške integralnog hleba i salata od rendanog kupusa u šargarepe začinjena po ukusu

Foto Shutterstock

Pogledajte više