KAKO SNIZITI HOLESTEROL: Višak masnoća u krvi znači i obaveznu promenu načina ishrane (JELOVNIK)
POVIŠEN nivo holesterola u krvi mora da se leči i - ishranom, čak i kada je uključena terapija statinima, dok je za one kod kojih masnoće u krvi nisu dosegle nivo kada moraju da se uključe lekovi, dijetetski režim i jedina terapija.
Isključujući grupu pacijenata koja ima nasledno, genetski uslovljen povišen holesterol u krvi, kod dve trećine pacijenata uzrok viška masnoća je neodgovarajuća ishrana, pokazale su studije.
To znači da je njima nekad sasvim dovoljna terapija dobro osmišljen jelovnik. Za razliku od ove grupe pacijenata, koji višak masnoća unose hranom, oni kod kojih se holesterol u organizmu pojačano stvara nevezano od izbora namirnica, nego zbog genetike, moraju da uzimaju lekove.
Trpeza koja obara holesterol na preporučeni nivo, podrazumeva ovas, hleb sa 50 odsto ovsa, pasulj, sočivo, povrće bogato vlaknima, soju kao alternativa mleku i jogurtu, tofu sir, orašaste plodove (neslane). Takođe se preporučuju riba, sve vrste semenki, bobičasto voće, tamna čokolada, beli luk, biljna ulja.
Ponedeljak
Doručak: ovsene pahuljice sa jogurtom od soje, desetak badema
Užina: pola šolje malina i šaka oraha
Ručak: riba, bareni krompir i kupus salata
Večera: hleb, tofu sir i paprika sa malo biljnog ulja, soli i belog luka
Utorak
Doručak: ovsene pahuljice sa kefirom i desetak lešnika
Ručak: sočivo sa belim pilećim mesom, salata od pečenog plavog patlidžana, sveže crvene paprike, biljnog ulja, soli i belog luka
Večera: riba na roštilju i 100 g kuvanog integralnog pirinča, salata iz turšije, da nije slana
Sreda
Doručak: ovsene pahuljice sa jogurtom od soje, smenkama bundeve i desetak bobica suvog grožđa
Užina: pola šolje kupina
Ručak: boranija sa junećim mesom
Večera: losos sa integralnim hlebom i salatom od barenog brokolija
Četvrtak
Doručak: ovsene pahuljice sa niskomasnim jogurtom i mleveni lan
Užina: dve mandarine
Ručak: čorba od brokolija sa pilećim mesom, salata od crvenih paprika začinjena belim lukom
Večera: ćuretina na žaru sa salatom od svežih crvenih paprika, parče integralnog hleba
Petak
Doručak: ovsene pahuljice sa jogurtom od soje, desetak badema
Užina: šaka neslanog kikrikija
Ručak: sladak kupus sa junećim mesom i ren
Večera: ćušpajz začinjen sa dosta belog luka i riba na žaru