ZABORAVITE NA BOLNE HEMOROIDE: Ishranom sprečite šuljeve, dovoljno je da promenite izbor namirnica (JELOVNIK)
UKOLIKO imate problem sa hemoroidima, osnovna terapija bi trebalo da bude pravilna ishrana.
Drugim rečima, ako jedete masnu i začinjenu hranu, kao i namirnice koje se teško vare, iritiraćete ih, pojačati bol, izazvati osećaj svraba i pečenja anusa, kao i pojavu krvarenja. U suprotnom pravilan odabir namirnica u velikoj meri može da utiče na smanjenje upale i lakše izbacivanje stolice.
Jelovnik koji se preporučuje isključivo je onaj koji sadrži obilje namirnica bogatih vlaknima. Drugim rečima, voće i povrće predstavljaju odlične izvore lako svarljivih vlakana i vrednih hranljivih sastojaka, koji istovremeno jačaju imunitet.
Najznačajnije vrste voća za problematične hemoroide su jabuke, banane, kupine i maline, a od povrća se ističe kupus, kelj, zelena salata, spanać, blitva, pasulj, boranija, sočivo, grašak. Drugi ključan izvor vlakana su žitarice. Unosite dosta celih pšeničnih zrna, raž, ječam, ovas, kukuruz, kokice, integralni pirinač, heljdu, proso i kinou.
I trpeza koja sadrži probiotske kulture može da spreči iritaciju hemoroida, jer probiotici stimulišu razmnožavanje zdravih bakterija, pa tako regulišu gustinu i sastav stolice. Istovremeno, leče se otečene vene u rektumu i šuljevi. Najbolji izbor su jogurt i kefir, kiseli kupus. Jelovnik za osobe sa hemoroidima podrazumeva i zdrave masnoće koje "podmazuju" creva, pa tako olakšavaju defekaciju bez suvišnog napora. Da biste ih uneli, jedite maslinovo ulje, laneno seme i orašaste plodove.
Primer petodnevnog jelovnika:
Ponedeljak
Doručak: dva barena jaja, dve kriške integralnog hleba, šolja kefira
Užina: jabuka
Ručak: pasulj i kupus salata
Večera: integralni pirinač sa belim pilećim mesom na žaru
Utorak
Doručak: mleveno laneno seme sa jogurtom, šaka oraha
Užina: banana
Ručak: grašak sa mesom
Večera: salata od tunjevine, kukuruza šećerca i krastavca začinjena po ukusu, kriška integralnog hleba
Sreda
Doručak: kajgana od dva jaja, dve kriške integralnog hleba i sveža crvena paprika
Užina: šolja malina
Ručak: boranija sa junećim mesom
Večera: riba na roštilju i salata od barene boranije
Četvrtak
Doručak: kifla od integralnog brašna i šolja kefira
Užina: jabuka
Ručak: sladak kupus sa mesom
Večera: dva parčeta projare i dve kašike ajvara
Petak
Doručak: domaća riblja pašteta, dva parčeta integralnog hleba i jedna sveža paprika
Užina: banana
Ručak: boranija sa mesom
Večera: riba i krompir sa blitvom