ZA ZDRAVIJI ORGANIZAM: Hranom "nabildujte" imunitet pred sezonu virusa (JELOVNIK)

Tatjana Marković 15. 11. 2022. u 19:30

U VELIKOJ meri imunitet je određen genetikom i životnom sredinom, međutim, bitan uticaj ima i izbor namirnica u svakodnevnoj ishrani, kao i da li pušite, pijete alkohol i koliko ste često fizički aktivni.

Foto: Shutterstock

Da biste tokom jeseni i zime pomogli organizmu da se izbori sa brojnim virusima prehlade, kao i sa virusom gripa i korone, upotpunite trpezu belim lukom, citrusima, koštunjavim voćem, zelenim i korenastim povrćem, pečurkama, kiselim kupusom, turšijom i renom.

Beli luk ima prirodna antibiotska svojstva, vitamin C štiti ćelije od infekcije, koštunjavo voće sadrži vitamin B i masne kisleine, koji štite od stresa i kardiovaskularnih bolesti, a povrće sadrži brojne antioksidanse, vitamine i minerale korisne za imunitet.

Supstanca pleuran, recimo, koju sadrže pečurke, smiruje upalne procese u organizmu, turšija i kiseli kups su prirodni probiotici, dok ren čisti krv od toksina.
Dakle, nemojte vaše zdravlje da prepustite sticaju okolnosti, nego prvi mraz i epidemijske razmere širenja respiratornih infekcija dočekajte spremni.

Evo kako bi mogao da izgleda petodnevni jelovnik za jačanje imuniteta:

 

Ponedeljak

Doručak: dva barena jaja, dve kriške integralnog hleba, šolja kefira i jedna kisela paprika
Užina: jabuka
Ručak: meso po izboru, bareni krompir i kupus salata
Večera: integralni pirinač sa pečurkama i čaša ceđenog soka od pomorandže

Utorak

Doručak: palenta sa dinstanim pečurkama
Užina: pomorandža
Ručak: grašak sa belim pilećim mesom
Večera: riba na roštilju i 100 g kuvanog pirinča, salata iz turšije

Foto: Free Images Pixabay

Sreda

Doručak: kajgana od dva jaja, dve kriške integralnog hleba i kiseli krastavaci
Užina: šaka badema
Ručak: boranija sa junećim mesom
Večera: pita sa krompirom i salata od rendanog celera i zelene jabuke

Četvrtak

Doručak: prženice iz rerne i šolja kefira
Užina: dve mandarine
Ručak: čorba od brokolija sa pilećim mesom, salata od crvenih paprika začinjena belim lukom
Večera: dva parčeta projare, karfiol i paradajz iz turšije

Foto: Shutterstock

Petak

Doručak: 50 g šunke, 100 g mladog sira, kisela paprika i dve kriške integralnog hleba
Užina: šaka oraha i pola grejpfruta
Ručak: sladak kupus sa junećim mesom i ren
Večera: ćušpajz začinjen sa dosta belog luka i pileće belo na žaru

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više