KAD SE PIJE RAKIJA, A KAD GAZIRANO? Gastroenterolog otkriva kod kojih tegoba šta da konzumiramo
KADA se prejedu, ili pate od nadutosti i gasova, jedni posežu za gaziranim pićem, drugi za rakijom.
Da li, i koja od ove dve grupe greši pokušavajući da sanira probleme sa varenjem bez tableta, razjašnjava dr Đorđe Kralj, sa gastroenterologije Kliničko-bolničkog centra Zvezdara:
- Čaša gaziranog napitka može da pomogne, a rakija se u takvom stanju nikako ne preporučuje - kaže doktor.
Za efikasnost gaziranog pića u slučaju problema sa stomakom zaslužne su kiseline koje sadrži:
- Ako napitak ima u sastavu ugljenu i fosfornu kiselinu, kao i kiseli pH od 2,6, to definitivno može da potpomogne želucu, pogotovu u varenju vlakana, dok sa druge strane, mehurići kao posledica gaziranosti samog pića mogu da otklone tegobe poput nadutosti - objašnjava dr Kralj.
Naš sagovornik kaže da je gazirano dobro i kada je reč o zastoju u radu creva, jer može da pomogne u varenju nakupljenih vlakana.
- Međutim, gazirano se ne preporučuje u slučaju dijareje, jer sadrži kofein koji ubrzava rad creva - kaže dr Kralj. - Iako su ovo dobre strane popularnog pića, kad je reč o tegobama sa varenjem, zbog njegovih drugih svojstava ne preporučuje se svakodnevna konzumacija.
Kada je o rakiji kao leku za stomak reč, situacija je potpuno drugačija.
- Ona se ne preporučuje, jer povećava kiselost u želucu, i dovodi do gastritisa - kaže naš sagovornik. - Tako da bi prilikom unosa rakije trebalo da se bude pažljiv, a pogotovu ujutru na prazan stomak.
BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANJE ORGANIZMA: Evo kako se pravi