CITRUSI DA BRZO SMRŠATE: Unesite u ishranu namirnice koje pomažu i da se lakše izborite s virusima (JELOVNIK)
POMORANDžE, limun, grejp i mandarine su idealni saveznici u sezoni respiratornih infekcija, jer jačaju imunitet, a ukoliko se "zakači" prehlada ubrzavaju oporavak.
Istovremeno, citrusi su idealan saveznik vitke linije, jer enzimi iz ovog voća tope masne naslage. Takođe, sveže ceđen sok iz citrusa poboljšava varenje i doprinosi boljoj apsorpciji hranljivih materija.
Citrusi imaju veliku ulogu i u izbacivanju toksina iz organizma. Oni deluju na organizam kao čistači. Osvežavaju ga, okrepljuju, daju energiju i neutrališu loš uticaj nezdrave hrane.
Međutim, jedno od najvažnijih svojstava citrusa u dijetama možda je to što izazivaju osećaj sitosti. Osim toga, tokom citrus dijete nećete osećati pospanost, malaksalost, neće vas boleti glava i nećete se osećati bezvoljno i bez energije. Znači da ćete moći da obavljate svoje svakodnevne aktivnosti nesmetano. Moguće je i da će vam koncentracija biti bolja, a sigurno da ćete imati više elana i energije.
Evo primera petodnevnog jelovnika:
Ponedeljak
doručak: čaša ceđenog soka pomorandže, dva barena jaja, dve kriške integralnog hleba
ručak: bareni integralni pirinač i dinstano belo pileće meso u paradajz sosu, kupus salata
večera: dva parčeta projare, dve mandarine, supa od povrća
Utorak
doručak: dve kriške ražanog hleba, sardina i sok od celog grejpa
užina: dve mandarine i desetak oraha
ručak: integralna testenina sa belim pilećim mesom i salata od barenog brokolija
večera: 150 g nemasnog sira, dve kriške ražanog hleba, jedno bareno jaje i čaša soka od ceđene pomorandže
Sreda
doručak: dve kriške integralnog hleba, namaz od humusa, malo pečenice, miks sok od pomorandže, grejpa i mandarina
užina: pomorandža
ručak: barena ćuretina i salata od svežeg spanaća i kupusa
večera: makarone sa mladim sirom i čaša soka od pomorandže
Četvrtak
doručak: palenta sa prepečenim susamom i mladim sirom, čaša soka od pomorandže
užina: dve mandarine i desetak lešnika
ručak: juneća čorba, bareni integralni pirinač sa šampinjonima i salata od svežeg spanaća i kupusa
večera: mešavina ječmenih, ražanih i ovsenih pahuljica sa nemasnim jogurtom i pomorandža
Petak
doručak: projara sa namazom od humusa, belog luka i peršuna, čaša soka od grejpa
užina: pomorandža sa desetak badema
ručak: riba na roštilju, bareni krompir i salata od rukole
večera: kriška ražanog hleba, humus i šunka, salata od krastavca i čaša soka od ceđene narandže
BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...