ČETIRI RAZLOGA DA DUŽE ŽVAĆETE HRANU: Proces varenja počinje u ustima, znači, znatno pre nego što pojedeno stigne do želuca
UKOLIKO imate problema sa varenjem, brzim osećajem sitosti, nadutošću, gasovima i podrigivanjem trebalo bi da obratite pažnju da li dovoljno žvaćete hranu. Jer, temeljno žvakanje nije potrebno samo zbog gutanja hrane, već upravo i zbog izbegavanja niza digestivnih, a samim tim i drugih zdravstvenih problema.
Pored toga, proces varenja ne počinje u želucu, već u ustima. Prvi korak varenja je žvakanje, koje smanjuje veličinu hrane i aktivira pljuvačne žlezde da bi izlučile više pljuvačke. Pljuvačka sadrži enzime poput amilaze i lipaze, koji razgrađuju ugljene hidrate i masti i dodaju sluz, a ona pomaže u vezivanju čestica hrane i pruža mazivo za pomoć u gutanju.
Ovo su najvažniji razlozi zbog kojih bi trebalo više da žvaćete hranu:
Gorušica
Žvakanje pokreće proizvodnju hlorovodične kiseline u želucu. To priprema želudac za razgradnju hrane. Ako ne žvaćete hranu u potpunosti, u želucu neće biti toliko kiseline koja bi pomogla da se hrana pravilno svari. Kombinacija niske želudačne kiseline i neprožvakane hrane može da prouzrokuje stvaranje gasova, koji se uzdižu do jednjaka i grla što dovodi do gorušice.
Digestivni problemi
Nedovoljno žvakanje nezdravo je za creva. Kako hrana kreće iz želuca u tanko crevo, gušterača izlučuje enzime, a žučna kesa oslobađa žuč. Ako su čestice hrane prevelike, prirodne bakterije u crevima mogu da fermentišu neprobavljenu hranu i umnože se. To može da dovede do nadutosti, pojave gasova, digestivnih smetnji i zatvora.
Nedostatak hranljivih materija
Žvakanje pomaže telu da razgradi ugljene hidrate, proteine i masti, odnosno makronutrijente ili hranljive supstance koje su nam potrebne u najvećim količinama, u monosaharide, amino-kiseline i masne kiseline. Te molekule apsorbuje tanko crevo, gde se odvija "usisavanje" hranljivih supstanci. Kada hrana nije dovoljno sažvakana, ugljeni hidrati, proteini i masti se neće u potpunosti razgraditi, što otežava tankom crevu da apsorbuje te hranljive supstance.
Gojaznost
Osobe koje jedu brzo i gutaju nedovoljno sažvakanu hranu imaju tendenciju da s vremenom dobijaju na težini. S druge strane, kada se svaki zalogaj žvaće duplo duže nego obično, dajete telu vremena da shvati da mu je dosta. Tako najlakše sprečavate pojavu prejedanja. Ovo je potvrđeno u mnogim istraživanjima.