ZDRAVA CREVA BITNA I ZA MOZAK: Mnogo je razloga da posvetite više pažnje ishrani (JELOVNIK)
ZDRAVA creva su ključ dobrog zdravlja.
Stručnjaci napominju da možda nema načina da se spreče bolesti creva poput raka i ulcereznog kolitisa, ali postoje studije koje sugerišu da se rizik od ovih obolenja može značajno umanjiti usvajanjem zdravih prehrambenih navika. Osim što će na taj način creva biti funkcionalnija, to utiče i na psihofizičko zdravlje.
Naime, veza između mozga i stomaka je neraskidiva. Najbolji dokaz za to je da i sama pomisao na neko ukusno jelo, može da pokrene lučenje kiseline u želucu, čak i pre nego što hrana dospe do želuca. Međutim, ova veza je dvosmerna: problemi u stomaku, poslaće signal mozgu da nešto ne valja, a sa druge strane problemi u glavi, odraziće se na stomak. Tako stomačni problemi mogu biti posledica, ili uzrok anksioznosti, stresa i depresije...
Da su zdrava creva bitna za dobro raspoloženje potvrđuje i činjenica da se čak 80 odsto serotonina (hormona sreće) proizvodi u crevima, dok crevne bakterije produkuju neophodne energetske metabolite za normalnu funkciju mozga i tako sprečavaju razvoj brojnih neuropsihijatrijskih poremećaja. Zdravlju creva najviše pogoduju integralni pirinač, riba i belo meso (ćuretina i piletina), sve vrste povrća, voća, orašasti plodovi...
Ponedeljak
Doručak: šolja kefira, dva barena jaja, salata od paradajza i krstavaca, dva parčeta hleba od mešavine žitarica
Užina: šaka bundevinih semenki
Ručak: file lososa sa salatom od pečenih tikvica začinjenih sa malo maslinovog ulja, soli i belog luka
Večera: krem čorba od piletine i povrća, kriška hleba
Utorak
Doručak: porcija integralnog pirinča sa šampinjonima i salata od krastavca
Užina: kupine
Večera: salata od barene boranije začinjena maslinovim uljem i belim lukom i piletina na žaru
Sreda
Doručak: palenta sa mladim sirom
Užina: breskva
Ručak: riba na žaru i salata od sezonskog povrća, porcija smeđeg pirinča
Večera: kiselo mleko sa mlevenim lanom
Četvrtak
Doručak: dve kriške integralnog hleba, salata po izbori i omlet od dva jaja
Užina: šljive
Ručak: riba po izboru s barenim prokeljom
Večera: pastrmka na žaru i salata od krastavca
Petak
Doručak: dva barena jaja, čaša kiselog mleka, integralni hleb
Užina: maline
Ručak: spanać s piletinom na žaru, kriška hleba
Večera: salata sa tunjevinom, integralnim pirinčom i crvenim lukom