SAVET ZA REUMATIČARE: Više povrća da uminu bolovi (JELOVNIK)

V. N. 11. 08. 2022. u 14:50

STARENjEM degenerativne promene na zglobovima postaju sve veće, a samim tim i reumatski bolovi postaju sve jači. Osim standardne medicinske terapije, u lečenju reume bitnu ulogu ima i ishrana.

Foto: Shutterstock

Reumatičarima se savetuje ishrana sa obiljem povrća, mnogo vode, nezaslađenih biljnih čajeva i prirodnih voćnih sokova. Primera radi, sok od paradajza bogat je mineralima potrebnim kostima i hrskavici, a mogu da pomognu i sok od šargarepe, naročito sok isceđen iz svežeg krompira.

Preporuka je da se uzimaju i namirnice koje sadrže sumpor, jer je on potreban za regeneraciju i oporavak kostiju, hrskavice i vezivnog tkiva. Namirnice bogate sumporom su beli i crni luk, špargla, riba, živinsko meso, jaja, senf ... Pomaže i hrana bogata amino-kiselinom histidinom, uključujući pirinač i ovas.

Najvažnija žitarica za reumatičare je heljda. Ona sadrži rutin i askorutin, supstance koje deluju lekovito na mnoga oboljenja, od infektivnih bolesti, preko ateroskleroze do artritisa. Oboleli od reume trebalo bi da izbegavju beli šećer, belo brašno, previše soli, konzervisanu hranu, alkohol i gazirana pića.

Foto Shutterstock

Za umanjenje bola usled reume važno je i održavanje idealne telesne težine, radi što manjeg opterećenje zglobova nogu i ruku. Svaki suvišni kilogram telesne težine za koleno predstavlja opterećenje od 10 kg.

Evo primera antireumatskog jelovnika:

Ponedeljak:

Doručak: pita od heljde sa sokom od paradajza, svežeg ili kuvanog

Užina: maline
Ručak:  ćuretina dinstana u luku i salata od šargarepe i kupusa
Večera: sveža paprika punjena mladim sirom i piletina na žaru, kriška hleba

Foto Shutterstock

 
 

Utorak:

Doručak: dva kuvana jaja, hleb i sok od šargarepe
Užina: kupine
Ručak:   sočivo sa mesom po izboru i kupus salata sa krastavcem
Večera: porcija integralnog pirinča sa pečurkama i šopska salata

Foto Shutterstock

 

Sreda:


Doručak:  pita od heljde sa sokom od krompira
Užina: veća nektarina

Foto Shutterstock

Ručak: riba na žaru sa porcijom pirinča
Večera: ovsene pahuljice sa jogurtom i malo jezgrastog voća

Četvrtak:

Doručak: ovsene pahuljice sa kiselim mlekom i malinama, zaslađeno medom
Užina:  lubenica
Ručak:  špargla sa piletinom, hleb
Večera: dva barena jaja i sok od šargarepe, parče mladog sira

Foto Shutterstock

Petak:

Doručak: integralni hleb sa senfom i šunkom po izboru, sok od paradajza
Užina: dinja

Foto: Free Images Pixabay

Ručak:  musaka od tikvica sa junećim mesom

Večera: pita od heljde sa salatom po izboru

Pogledajte više