ISHRANOM SAČUVAJTE PANKREAS: Žlezda smeštena iza želuca ključna je za lučenje insulina i enzima (JELOVNIK)
KAMEN u žuči, previše alkohola i "loša" genetika glavni su uzroci upale pankreasa.
S obzirom na to da je pankreas organ koji luči hormone od kojih je najvažniji insulin, čiji nedostatak dovodi do šećerne bolesti, kao i enzime važne za očuvanje zdravlja celog organizma, njegova pravilna funkcija je od ključnog značaja.
Oštećen pankreas dovodi do pojave šećerne bolesti ili slabijeg varenja sa pojavom prolivastih stolica, nadutosti i gubitka na težini.
Da bi se ovaj scenario sprečio, prva "linija odbrane" zdravog pankreasa je ishrana. Zato vam predlažemo trpezu za zdrav pankreas. Opšte preporuke su: ograničen unos masti i ugljenih hidrata, ne jede se ništa prženo, već samo kuvano ili pečeno, i nema prejedanja već više manjih obroka.
Benefite od ovakvog načina ishrane imaće celo telo.
Ovo je predlog jelovnika za radnu sedmicu:
PONEDELjAK
Doručak: bareno jaje, kriška hleba i jedan paradajz
užina: nektarina
Ručak: riblja čorba i krompir salata
Večera: parče gibanice sa nemasnim sirom, šolja kefira
* * * * * * * *
UTORAK
Doručak: salata od krastavca, kukuruza šećerca, crnog luka i barene piletine, začinjena po ukusu ali sa najviše tri kašike ulja
užina: dve šljive
Ručak: pastrmka na žaru i salata od sezonskog povrća, kriška integralnog hleba
Večera: bareni brokoli sa belim pilećim mesom
* * * * * * * *
SREDA
Doručak: pohovane tikvice pečene u rerni, nemasni sir i paradajz salata
užina: kruška
Ručak: goveđa čorba, kriška hleba i sveža paprika punjena mladim sirom
Večera: boranija zapečena sa mladim sirom i belim lukom
* * * * * * * *
ČETVRTAK
Doručak: integralna testenina sa mladim sirom, paradajz sokom i maslinovim uljem, začinjena po ukusu
užina: porcija kupina
Ručak: riba po izboru sa varivom od prokelja i krompira
Večera: čaša kiselog mleka i parče projare
* * * * * * * *
PETAK
Doručak: dva barena jaja, čaša kiselog mleka, integralni hleb
užina: breskva
Ručak: spanać s piletinom na žaru
Večera: file ćuretine na žaru, zelena salata i kriška hleba