KAJSIJA - IZVOR ZDRAVLJA IDEALAN ZA VRUĆINE: Štiti kožu od sunca, a srce od visokih temperatura
PRIRODA nije slučajno "udesila" da u ovo doba godine sazrevaju kajsije.
Ovo ukusno voće štiti kožu od sunčevih zraka i istovremeno pomaže kardiovaskularnom sistemu da se prilagodi na visoku temperaturu vazduha.
Pri tome, svakodnevno konzumiranje kajsija čisti organizam od toksina i bakterija, a ujedno štiti od infekcija i poboljšava imunitet.
Kajsije obiluju vitaminima C i E, a dokazano je da oni snižavaju nivo enzima jetre, što zauzvrat smanjuje neželjene upale. Veruje se da kajsije štite od bolesti jetre i oslobađaju bakterija koje mogu da prouzrokuju štetu. Visok sadržaj vitamina u ovom voću takođe je važan za pravilan rast i razvoj dece.
Iz jedne male činije kajsija unese se oko 50 odsto više od preporučenog dnevnog unosa vitamina A, koji je važan za održavanje dobrog vida, zdravog i uravnoteženog imunog sistema i apsolutno je ključan za jačanje kognitivne funkcije.
Dijetetska vlakna iz ovog voća poboljšavaju probavni sistem i tako podstiču metabolizam. Kajsije su odličan međuobrok za one koji su na dijeti jer brzo zasite, a nemaju puno kalorija.
Sok kajsije je izvrstan izvor kalcijuma i gvožđa i to je razlog zašto se preporučuje trudnicama i deci. Decilitar i po prirodnog soka kajsije zadovoljava dnevne potrebe za beta-karotenom.
Dobre i sušene
KAJSIJE mogu da se suše i sačuvaju za zimu. Sušeni plodovi su idealni za ublažavanje nervoze, jer ako imate problema sa lošim raspoloženjem, suve kajsije vam mogu pomoći da smanjite nivo stresa.
BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi