IDEALAN ZA DIJETU: Grašak ubrzava metabolizam i skida kilograme (JELOVNIK)
GRAŠAK, koji sazreva u ovo doba godine, idealan je za dijetu.
Ova ukusna mahunarka efikasno ubrzava metabolizam, osigurava stalni priliv energije i podstiče pravilno funkcionisanje nervnog i probavnog sistema. Zahvaljujući svojim karakteristikama, štiti i od ateroskleroze.
Izuzetno je bogat vitaminima B grupe, gvožđem i jodom. Folna kiselina i vitamin B6 čine grašak idealnom namirnicom za osobe koje pate od koštanih oboljenja.
Zajedno sa visokim nivoom hranljivih materija, grašak je izuzetno bogat proteinima, što ga čini jednim od najboljih biljnih izvora proteina, koji pomažu u poboljšanju mišićne snage i imaju značajnu ulogu u održavanju zdrave težine pomažući u kontroli apetita.
Grašak takođe ima visok sadržaj vlakana, što pomaže u kontroli apetita. Osim toga, grašak je bogat i fenolnim jedinjenjima, koji su prirodni antioksidanti i štite organizam od bolesti poput raka i drugih zapaljenskih oboljenja. Velika količina vlakana u grašku pomaže i očuvanju zdravlja srca.
Pokazalo se da hrana bogata vlaknima poboljšava i nivo lipida u serumu, kao i da smanjuje krvni pritisak i upalu. Sadržaj minerala u grašku, uključujući kalijum, magnezijum i kalcijum, takođe održava krvni pritisak u normali. Osim toga, grašak sadrži vitamin C, karoteonoide i flavonole koji takođe podržavaju zdravlje srca.
* * * * * * * *
PONEDELjAK
Doručak: 30 g ovsenih pahuljica, 100 ml jogurta, jedna kajsija
užina: kruška
ručak: krompir i grašak sa sosom po želji
večera: omlet sa šakom graška
* * * * * * * *
UTORAK
Doručak: kriška hleba sa namazom od 30 g mladog sira pomešanog sa peršunom
užina: 150 g jogurta
ručak: šnicla sa graškom
večera: kriška hleba i srpska salata
* * * * * * * *
SREDA
Doručak: kriška hleba namazana puterom i medom
užina: šolja kefira
ručak: pastrmka sa roštilja sa graškom
večera: salata od rendanih jabuka, suvog grožđa i desetak oraha
* * * * * * * *
ČETVRTAK
Doručak: kriška hleba sa humusom i pilećim prsima, jedan paradajz
užina: dve kajsije
ručak: grašak s piletinom
večera: 200 g graška začinjenog po ukusu, 50 g mladog sira
* * * * * * * *
PETAK
Doručak: omlet od dva jaja sa mladim lukom, kriška hleba
užina: dve šljive
ručak: grašak s govedinom
večera: pita sa sirom i jedan paradajz