LEK IZ PRIRODE: Maline snižavaju pritisak, regulišu rad creva, prostate i štitne, umanjuju rizik od malignih bolesti
MALINE kojih sada ima u izobilju preporučuju se za regulisanje krvnog pritiska, rada štitaste žlezde i prostate, snižavanje nivoa holesterola, stimulisanje rada creva, protiv raznih srčanih oboljenja, crevnih i želudačnih infekcija.
Pri tome, ovo voće je i ukusno i dijetalno, a preporučuje se u ishrani, kako bolesnih, tako i potpuno zdravih.
Istraživanja su pokazala da elaginska kiselina kojom malina obiluje, a pogotovo kao sastojak bobica, smanjuje razvoj nekih oblika raka. Ova kiselina uglavnom se unosi u organizam u obliku elagitanina, u vidu rastvorljivih jedinjenja koja se lako resorbuju.
Ima je i u lišću i u plodovima maline. Smatra se da samo 125 g maline dnevno može značajno da doprinese zdravlju i smanji rizik od malignih oboljenja. Zamrzavanjem i termičkom obradom elaginska kiselina se ne uništava, pa je ima i u džemu, sirupu, kompotu.
Zbog obilja elaginske kiseline, jagodasto voće ispitivano je u mnogim medicinskim centrima u svetu. Eksperimenti na životinjama potvrdili su da sprečava nastanak karcinoma usne šupljine, pluća, jednjaka i jetre. Uništavanjem slobodnih radikala štiti ćelije od mutacija, odnosno sprečava oštećenje DNK i onemogućava umnožavanje već nastalih malignih ćelija.
Malina je izuzetno bogata i drugim snažnim antioksidansima, koji deluju protivupalno, sprečavaju delovanje štetnih bakterija i gljivica. Među njima su antocijani koji daju malini crvenu boju i resveratol koji usporava starenje.
Još jedan snažan antioksidans nalazi se u malinama. Količina od 100 grama ovog voća, sadrži skoro polovinu dnevnih potreba vitamina C, pokazuju istraživanja.
U 100 grama malina ima samo 52 kalorije, što je svrstava u niskokalorično voće, a već pomenuti ketoni ne dozvoljavaju taloženje masti u organizmu.
Preporučuje se i dijeta sa malinama, sedam dana za jedan obrok jedite samo maline.
Videćete da vaša kosa postaje vitalnija i sjajnija, a koža svežija i zategnutija.
Sirće
SIRĆE od maline prirodni je preparat za efikasno skidanje povišene telesne temperature. Pola kilograma malina prelijte sa pola litra belog vinskog sirćeta i zgnječite ih da ispuste sok. Uz povremeno protresanje ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu dve nedelje. Stavite gazu na levak i procedite. U dobijenu tečnost dodajte 50 g šećera i kuvajte na laganoj vatri desetak minuta. Rashlađeno sirće ulijte u sterilne boce.
BONUS VIDEO - “5 MINUTA SA” PČELAROM: Sve tajne plemenite veštine – evo kako da prepoznate pravi med