ISHRANOM SPREČITE DALJI RAZOJ OSTEOPOROZE: Izbor namirnica u velikoj meri utiče na zdravlje kostiju (JELOVNIK)
JEDAN od najboljih načina da sprečite osteoporozu ili ublažite bolest koja je već počela da se razvija jeste planiranje odgovarajućeg jelovnika.
Jer, da bi skelet ostao čvrst i zdrav, potreban je unos važnih hranljivih materija, što inače važi za svako tkivo u ljudskom telu.
Sastavljanje plana ishrane radi održavanja jačine kostiju je i te kako moguće, a to zahteva i smanjenje ili izbacivanje određenih namirnica koje samo pogoršavaju trenutnu situaciju.
Osnovno pravilo jelovnika za sprečavanje daljeg razvoja osteoporoze je - ništa bez kalcijuma. Ovaj mineral je ključan za građenje samih kostiju, sprečavajući gubitak koštane mase i osteoporotične frakture kod starijih ljudi. Kalcijuma ima najviše u mleku i mlečnim proizvodima, a takođe je prisutan i u brokoliju i kelju.
Ugradnja kalcijuma u kosti se dodatno olakšava konzumiranjem hrane koja sadrži vitamin K. Postoje dva tipa ovog vitamina: K1 i K2. Oba su podjednako važna za prevenciju osteoporotičnih fraktura, naglog gubitka koštane mase kod starijih osoba i smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti i raka kostiju. Vitamin K se nalazi uglavnom u zelenom povrću, siru i jogurtu.
Treći ključan hranljivi element u ovoj ishrani je vitamin D. Zanimljivo je da vitamin D nije pravi vitamin, jer ga naše telo, za razliku od nutrijenata iz te grupe, može samostalno stvoriti kada je naša koža izložena sunčevoj svetlosti. Veoma malo namirnica sadrži veće količine vitamina D, a uglavnom je to meso ribe.
Osim navedenog, istraživanja su više puta pokazala da i unos svežeg povrća i voća pozitivno utiče na zdravlje naših kostiju.
Izbegavajte namirnice sa previše šećera, preslanu hranu, alkohol, pušenje i previše kafe.
* * * * * * * *
Ponedeljak
Doručak: 150 g punomasnog sira, bareno jaje i kriška hleba
Užina: jagode
Ručak: riblja čorba i krompir salata
Večera: krem-čorba od brokolija i piletine sa kašikom pavlake
* * * * * * * *
Utorak
Doručak: jogurt sa pahuljicama i orasima, kašika meda
Užina: kriška kačkavalja i malo maslina
Ručak: riblji file sa blitvom i dinstanom šargarepom, kriška hleba
Večera: gibanica i šolja kefira
* * * * * * * *
Sreda
Doručak: kajgana od tri jaja, kriška sira i paradajz salata
Užina: trešnje
Ručak: krmenadla i mladi luk, kriška hleba
Večera: boranija zapečena sa sirom
* * * * * * * *
Četvrtak
Doručak: integralna testenina sa mladim sirom i maslinovim uljem, začinjena po ukusu
Užina: višnje
Ručak: riba po izboru sa varivom od prokelja i krompira
Večera: parče domaće pice i šolja kefira
* * * * * * * *
Petak
Doručak: dva barena jaja, čaša kiselog mleka, integralni hleb
Užina: jagode
Ručak: spanać s piletinom na žaru
Večera: pastrmka na žaru, zelena salata i kriška hleba