OPREZNO SA SODOM BIKARBONOM: Kiselinu iz želuca ublažite i bez lekova
08. 07. 2022. u 19:50
KADA se radi o osećaju refluksa, ili u narodu poznatije osećaj kiseline nakon obroka najbolje je izbegavati namirnice koje do toga dovode i raditi na prevenciji.
Prema rečima dr Srđana Markovića, gastroenterologa, i prejedanje i prekomeran unos hrane može dovesti do tog osećaja.
- Najpoznatiji narodski lek za ublažavanje kiseline je svakako soda bikarbona koja je po svom sastavu baza i neutrališe kiselinu - kaže dr Marković. - Međutim prekomerna i učestala upotreba sode bikarbone, može dovesti do obrnutog efekta te pojačanog lučenja kiseline, a takođe postoje i određene kontraindikacije za primenu sode bikarbone.
Čajevi od mente i peperminta dobro su rešenje u ublažavanju simptoma gorušice, a u novije vreme i aloja vera svojim umirujućim svojstvima može takođe naći svoju primenu.
BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi
Pogledajte više