DAR PRIRODE I ČUVAR ZDAVLJA: Vrganji uništavaju ćelije raka debelog creva
ŠUME su trenutno prepune vrganja. Zato, ukoliko ste u prilici i dobro poznajete gljive, naberite ovaj dar prirode, jer je izuzetno koristan za očuvanje dobrog zdralja.
Nekoliko studija je pokazalo da vrganj sadrži moćne antiupalne agense, koji mogu da pomognu kod ublažavanja simptoma oboljenja povezanih sa upalama.
U studiji na životinjama iz 2016. godine, objavljenoj u Američkom žurnalu translacionih istraživanja, na primer, miševi su lečeni ekstraktom vrganja i došlo se do otkrića da su se markeri upale smanjili, kao i inflamatorni odgovor povezan sa astmom.
Jedno od najimpresivnijih svojstava vrganja je njegovo potencijalno delovanje na rak debelog creva. U stvari, neke studije su otkrile da ove pečurke sadrže moćna jedinjenja koja mogu da unište ćelije raka.
Ispitivanje, koje je objavljeno u časopisu Food and fuction pokazalo je da je ekstrakt vrganja mogao da izazove smrt ćelija kancera debelog creva. I druge studije su došle do sličnih otkrića, pa je objavljeno da jedinjenja koja se nalaze u vrganju mogu da zaustave rast i razmnožavanje ćelija raka debelog creva.
Pored toga, vrganj je namirnica sa visokim sadržajem vlakana, pa može da deluje kao zaštita od kolorektalnog kancera. Nekoliko studija je došlo do otkrića da povećan unos vlakana može da se poveže sa smanjenjem rizika od nastanka kolorektalnog kancera.
Dijetalan, drži apetit pod kontrolom
VRGANj ima malo kalorija, a prepun je vitamina, minerala, proteina i vlakana, zato je neprocenjiv kod skidanja viška kilograma. Vlakna se kroz gastrointestinalni trakt kreću nesvarena, pospešuju osećaj sitosti i drže apetit pod kontrolom.
BONUS VIDEO - Recept za domaći namaz od avokada: Slastan i brz doručak