ZELENO DA POJAČATE KRVNU SLIKU: Režim idealan za anemične, ali i osobe sa viškom kilograma
VIŠAK kilograma i malokrvnost su često udruženi. Organizam je opterećen "praznim" kalorijama koje stvaraju masne naslage, a telo ne dobija nutrijente koji mogu da poboljšaju vrednosti gvožđa u krvi. Zato se onima koji pate od gojaznosti i anemije preporučuje zelena dijeta.
Na trpezi bi za svaki obrok trebalo da se nađe nešto od zelenog voća i povrća - kelj, kupus, prokelj, brokoli, spanać, blitva, krastavac, zelena salata, grašak, zelene paprike, rukola, endivija, lišće celera, tikvice, zelene jabuke, kivi...
Zelena boja namirnica odgovara jetri i žučnoj kesi. Povećano konzumiranje prirodnih proizvoda zelene boje značajno poboljšava rad ova dva organa i dovodi do njihove regeneracije. Po domino efektu - dolazi i do poboljšanja varenja, rada creva, bubrega i, naravno, krvne slike.
Količine zelenih namirnica nisu ograničene, a najbolje je da se konzumiraju u svežem obliku ili kuvane na pari.
Ova dijeta uključuje i integralne žitarice i sve vrste manje masnog mesa. Preporučuje se i redovan unos tečnosti, ali se prati osećaj žeđi. Dakle, nema nalivanja vodom jer je voće i povrće rezervoar kvalitetne tečnosti, pa bi dodavanje vode bilo neprijatno.
Preporuka je da ovu dijetu držite mesec dana, po potrebi možete i duže jer nije restriktivna.
Ponedeljak
Doručak: tanjir palente sa par listova blitve, spanaća ili koprive, čaša kiselog mleka
Užina: dva krastavca
Ručak: ćureća prsa sa spanaćem, integralni hleb
Večera: 100 g tunjevine u salati sa rukolom i krastavcem
Utorak
Doručak: kajgana sa par listova blitve, spanaća ili koprive, čaša kiselog mleka, intergalni hleb
Užina: kivi
Ručak: grašak sa piletinom
Večera: krem čorba od brokolija sa sitno seckanim mladim lukom i malo slanog suncokreta, kašika pavlake
Sreda
Doručak: tikvice pohovane u rerni, zelena salata i šolja jogurta
Užina: zelena jabuka
Ručak: kelj sa mesom po izboru, mladi luk i integralni hleb
Večera: pastrmka na žaru i krompir sa blitvom
Četvrtak
Doručak: dva barena jaja, integralni hleb i salata od krastavca
Užina: salata od rukole, paradajza, mladog luka i nemasnog sira
Ručak: riba po izboru sa barenim prokeljom
Večera: pita sa zeljem
Petak
Doručak: tanjir palente sa par listova blitve, spanaća ili koprive, čaša kiselog mleka
Užina: šaka oraha i manja zelena jabuka
Ručak: spanać sa piletinom na žaru
Večera: miks zelenih salata i tunjevina