LEPA VEST ZA LJUBITELJE ROŠTILJA: Jelovnik kako da smršate i gubite kilograme uz pljeskavice i ćevape

В. Н. 01. 05. 2022. u 13:50

ZA MNOGE je ovo doba godine idealno vreme da se hrana priprema na roštilju. Osim što je ovaj način pripreme za mnoge omiljen, roštiljanje je istovremeno i prijatan način druženja uz jelo. Ono što je manje poznato jeste činjenica da i uz specijalitete sa roštilja može da se izgubi višak kilograma. Jedino ograničenje koje bi trebalo da se poštuje, da se dnevno ne pojede više od 70 grama integralnog hleba.

Foto Shutterstock

Tajna roštilj dijete je kao i u svakoj drugoj proteinskoj dijeti, jer osnovna namirnica koja se koristi je meso. Proteini su vrlo zahvalni kada je o mršavljenju reč, jer obezbeđuju da se dugo oseća sitost i stabilizuju nivo šećera u krvi. Međutim, sa mesom u ishrani ne bi trebalo da se preteruje duži vremenski period, jer takva trpeza ne odgovara zdravlju kostiju, bubrega, jetre, a može da bude okidač i za pojavu kancerogenih ćelija.

Evo nedeljnog predloga jelovnika za roštilj dijetu:

PONEDELjAK

Doručak: mešavina ovsenih pahuljica, mlevenog lanenog semena, nekoliko badema i brusnica i niskomasni jogurt

Užina: jabuka

Ručak: dva ražnjića sa komadićima mesa od pilećih prsa, žute paprike, tikvica, mini-paradajza i mala činija zelene salate

Večera: krem-čorba od brokolija i tri ražnjića

Foto Shutterstock

UTORAK

Doručak: palenta sa mladim sirom i susamom

Užina: banana

Ručak: pljeskavica sa 70 g integralnog hleba, salata od mladog luka i spanaća

Večera: pljeskavica sa salatom od grilovanih tikvica začinjenih belim lukom, sirćetom i sa vrlo malo maslinovog ulja

SREDA

Doručak: dve projarice sa niskomasnim jogurtom

Užina: banana

Foto: Free Images Pixabay

Ručak: dve roštiljske kobasice sa mladim lukom i 35 g hleba

Večera: dve roštiljske kobasice sa zelenom salatom i 35 g hleba

ČETVRTAK

Doručak: mešavina ovsenih i kokosovih pahuljica sa jednom bananom i niskomasnim jogurtom

Foto Shutterstock

Užina: jagode

Ručak: pet ćevapa sa salatom po izboru, 70 g hleba

Večera: paradajz čorba, pet ćevapa i zelena salata

Foto: Printskrin Jutjub

PETAK

Doručak: mešavina ovsenih pahuljica sa suvim šljivama i bademom i niskomasni jogurt

Užina: šaka oraha

Ručak: rolovana džigerica sa mladim lukom i zelenom salatom, 35 g hleba

Večera: rolovana džigerica sa mladim lukom i zelenom salatom, 35 g hleba

BONUS VIDEO - BANANA-KUGLICE ZA 15 MINUTA: Recept za koji nije potrebna kuhinja

Pogledajte više