UŽIVAJTE U HRANI, ALI UMERENO: Upozorenje stručnjaka - prejedanje može da dovede i do pojave karcinoma!
ČESTO su ljudi hedonisti, a posebno kada je reč o hrani. Međutim, problem nastaje kada se sa hranom pretera.
Prema rečima dr Dragana Gunjića, hirurga, osim što izaziva trenutnu nelagodnost izazvanu velikom količinom hrane u želucu usled pritiska na okolne organe, posebno srce, od koga ga deli dijafragma, prejedanje može da izazove odložene i trajne posledice.
- Prejedanje podrazumeva unošenje veće količine hrane od one koja može biti svarena. Ta nesvarena hrana duže vreme se zadržava u želucu, produkuje veću količinu gasa, a sam želudac luči veću količinu hlorovodonične kiseline. Ovo dovodi do efekta nadutosti i izaziva gorušicu, odnosno vraćanje kiselog želudačnog sadržaja u jednjak. Veća količina unete hrane, odnosno kalorija koje nisu iskorišćene, dovodi do nakupljanja masti u organizmu i gojaznosti. Sve ovo je preduslov za razvoj dijabetesa - naglašava dr Gunjić.
Gojaznost u kombinaciji sa refluksnom bolešću značajan je faktor rizika za nastanak karcinoma jednjaka, ističe naš sagovornik.
- Karcinom debelog creva učestaliji je kod gojaznih osoba. Nakupljanje masti u krvnim sudovima dovodi do arterijske hipertenzije i koronarne bolesti. Ovo su samo neke od posledica prejedanja. Neke od njih samo utiču na kvalitet života (nadutost, poremećaj spavanja...), dok druge predstavljaju ozbiljan ugrožavajući faktor po zdravlje - kaže dr Gunjić.
BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...