PROLEĆNA DIJETA TOPI DVA I PO KILOGRAMA: Iskoristite sezonu svežeg povrća da doterate liniju

V. N.

12. 04. 2022. u 13:50

SEZONA zeleniša početkom proleća idealno je za dijetalnu ishranu. Uz prolećnu trpezu možete da skinete do 2,5 kilograma za samo nedelju dana. Osim toga, prolećna dijeta čisti telo od toksina, masti, ubrzava metabolizam i popravlja raspoloženje.

Foto Shutterstock

Tokom ove dijete važno je da ne preskačate obroke i da jedete u tačno određeno vreme. Prvih nekoliko dana biće vam teško da se zasitite, ali u trenucima gladi između obroka, možete da pojedete salatu od povrća ili neko voće po izboru. Jedite namirnice bogate belančevinama, kao što su sir, jaja i jogurt, naročito za doručak, kako biste duže održali sitost.

Nemojte da preterujete sa unosom mesa. Nutricionisti preporučuju da količina jedne porcije mesa bude jednaka vašoj visini. Ukoliko ste, na primer, visoki 180 centimetara, pojedite 180 grama crvenog ili belog mesa. Ako za ručak ili večeru jedete ribu, neka količina bude veća za trećinu. Porcije povrća nisu ograničene, važno je samo da ono bude obareno ili grilovano, nikako prženo ili pohovano.

PONEDELjAK

Doručak: omlet od dva jaja i sveže ceđeni sok od spanaća i banane

Užina: jabuka

Ručak: bareno pileće meso, bareno povrće sa malo maslinovog ulja

Užina: dva keksa od integralnog brašna

Večera: krompir salata sa pečenom ribom, crni hleb

Foto: Free Images Pixabay

UTORAK

Doručak: ovsene pahuljice sa nemasnim jogurtom i komadićima voća

Užina: čaša sveže ceđenog voćnog soka

Ručak: 2 fileta oslića, zelena salata, šolja nemasnog jogurta

Užina: banana

Večera: riba na žaru, bareno povrće i voće

SREDA

Doručak: kuvano jaje, niskokalorični sirni namaz, integralni hleb, voćni sok

Užina: jabuka ili pomorandža

Foto Shutterstock

Ručak: supa od povrća, integralni hleb, jabuka

Užina: dva keksa od integralnog brašna

Večera: piletina sa pirinčem, voće

ČETVRTAK

Doručak: pecivo od integralnih žitarica sa niskokaloričnim sirnim namazom, sveže voće

Užina: banana

Ručak: belo meso na žaru, zelena salata, crni hleb

Užina: šaka suvog voća

Večera: dva pečena krompira, zelena salata, šolja nemasnog jogurta

PETAK

Doručak: kornfleks sa običnim jogurtom, sveže ceđen voćni sok

Užina: jabuka

Foto: Free Images Pixabay

 

Ručak: pirinač sa paprikom i pečurkama, zelena salata, sveže voće

Užina: šaka neslanog kikirikija;

Večera: dva fileta oslića sa roštilja, mladi luk i 100 g kuvanog graška

SUBOTA

Doručak: ječmene pahuljice u nemasnom jogurtu sa komadićima voća

Užina: integralno pecivo i parče nemasnog sira

Ručak: 200 g graška, crni hleb, jabuka

Užina: banana

Večera: omlet od dva jaja sa svežim spanaćem, 50 g sira

Foto: Free Images Pixabay

NEDELjA

Doručak: ječmene i ovsene pahuljice sa niskomasnim jogurtom, pomorandža

Užina: šaka suvog voća

Ručak: tunjevina, zelena salata, pomorandža

Užina: tri keksa od integralnog brašna

Večera: krompir pire, 100 g pilećeg belog mesa sa roštilja, zelena salata sa mladim lukom

Pogledajte više