PROLEĆNA DIJETA TOPI DVA I PO KILOGRAMA: Iskoristite sezonu svežeg povrća da doterate liniju
SEZONA zeleniša početkom proleća idealno je za dijetalnu ishranu. Uz prolećnu trpezu možete da skinete do 2,5 kilograma za samo nedelju dana. Osim toga, prolećna dijeta čisti telo od toksina, masti, ubrzava metabolizam i popravlja raspoloženje.
Tokom ove dijete važno je da ne preskačate obroke i da jedete u tačno određeno vreme. Prvih nekoliko dana biće vam teško da se zasitite, ali u trenucima gladi između obroka, možete da pojedete salatu od povrća ili neko voće po izboru. Jedite namirnice bogate belančevinama, kao što su sir, jaja i jogurt, naročito za doručak, kako biste duže održali sitost.
Nemojte da preterujete sa unosom mesa. Nutricionisti preporučuju da količina jedne porcije mesa bude jednaka vašoj visini. Ukoliko ste, na primer, visoki 180 centimetara, pojedite 180 grama crvenog ili belog mesa. Ako za ručak ili večeru jedete ribu, neka količina bude veća za trećinu. Porcije povrća nisu ograničene, važno je samo da ono bude obareno ili grilovano, nikako prženo ili pohovano.
PONEDELjAK
Doručak: omlet od dva jaja i sveže ceđeni sok od spanaća i banane
Užina: jabuka
Ručak: bareno pileće meso, bareno povrće sa malo maslinovog ulja
Užina: dva keksa od integralnog brašna
Večera: krompir salata sa pečenom ribom, crni hleb
UTORAK
Doručak: ovsene pahuljice sa nemasnim jogurtom i komadićima voća
Užina: čaša sveže ceđenog voćnog soka
Ručak: 2 fileta oslića, zelena salata, šolja nemasnog jogurta
Užina: banana
Večera: riba na žaru, bareno povrće i voće
SREDA
Doručak: kuvano jaje, niskokalorični sirni namaz, integralni hleb, voćni sok
Užina: jabuka ili pomorandža
Ručak: supa od povrća, integralni hleb, jabuka
Užina: dva keksa od integralnog brašna
Večera: piletina sa pirinčem, voće
ČETVRTAK
Doručak: pecivo od integralnih žitarica sa niskokaloričnim sirnim namazom, sveže voće
Užina: banana
Ručak: belo meso na žaru, zelena salata, crni hleb
Užina: šaka suvog voća
Večera: dva pečena krompira, zelena salata, šolja nemasnog jogurta
PETAK
Doručak: kornfleks sa običnim jogurtom, sveže ceđen voćni sok
Užina: jabuka
Ručak: pirinač sa paprikom i pečurkama, zelena salata, sveže voće
Užina: šaka neslanog kikirikija;
Večera: dva fileta oslića sa roštilja, mladi luk i 100 g kuvanog graška
SUBOTA
Doručak: ječmene pahuljice u nemasnom jogurtu sa komadićima voća
Užina: integralno pecivo i parče nemasnog sira
Ručak: 200 g graška, crni hleb, jabuka
Užina: banana
Večera: omlet od dva jaja sa svežim spanaćem, 50 g sira
NEDELjA
Doručak: ječmene i ovsene pahuljice sa niskomasnim jogurtom, pomorandža
Užina: šaka suvog voća
Ručak: tunjevina, zelena salata, pomorandža
Užina: tri keksa od integralnog brašna
Večera: krompir pire, 100 g pilećeg belog mesa sa roštilja, zelena salata sa mladim lukom