BIRAJTE HRANU PREMA TIPU GRAĐE: Dijete ne daju isti efekat kod svih, proverite da li ste ektomorfni, ili mezomorfni tip
KAKO BI trebalo da izgleda jelovnik koji može da vam pomogne da oslabite ili da sačuvate vitku liniju, zavisi od tipa građe vašeg tela.
Prema stručnjacima za fitnes, postoje tri različite telesne forme. Ukoliko imate izduženu, vitku figuru i lako skidate višak kilograma, imate ektomorfni tip tela. Šire, zdepastije telo i lako gojenje upućuje na endomorfnu građu. Ako imate proporcijalna ramena i kukove i atletsku figuru, onda imate mezomorfni tip tela.
Endomorfni tipovi imaju veće zalihe glikogena jer imaju brza mišićna vlakna. Njima su su potrebni ugljeni hidrati iz kojih se brzo oslobađa energija, poput paste, hleba i pirinča, da bi imali dovoljno energije. Međutim, ako imate ovaj tip tela, ali veliki deo dana provodite sedeći, onda će vam biti potrebna manja količina ugljenih hidrata, pošto se zalihe glikogena sporije troše zbog sedenja.
Ektomorfni tip tela su sve mršave osobe, ali im je teško da izgrade mišiće. S obzirom na to da imaju brz metabolizam, mogu da jedu gotovo sve što požele, mada njima nutricionisti preporučuju namirnice bogate ugljenim hidratima, proteinima i mastima.
Mezomorfni tip građe znači brz metabolizam i nizak procenat masti u telu. Ovi tipovi bi trebalo da biraju proteinske grickalice da bi nahranili svoje mišiće. Preporučuje im se jogurt, riba, kuvana jaja, salata ili gotov proteinski proizvod, poput pudinga. Ovim tipovima građe najčešće odgovara ishrana koja se sastoji do 40 odsto ugljenih hidrata, 30 odsto proteina i 30 odsto masti.
Evo primera jelovnika za radnu nedelju za tipove sa endomorfnom građom tela:
PONEDELjAK
Doručak: 60 g integralnog hleba, sa namazom od nemasne pavlake začinjene belim lukom i začinskim biljem
užina: šaka oraha
Ručak: integralna testenina sa sitno isecaknim pilećim mesom začinjenim po ukusu
Večera: 50 g pirinča i 250 g povrća
UTORAK
Doručak: kajgana sa prazilukom i 50 g integralnog hleba
Užina: 20 g crne čokolade
Ručak: rižoto sa povrćem i junetinom
Večera: mladi sir, sveža paprika i 50 g integralnog hleba
SREDA
Doručak: sardina sa 60 g integralnog hleba
užina: šaka badema
Ručak: punjene paprike
Večera: 30 g ražanog hleba sa pečenicom i namazom od humusa
ČETVRTAK
Doručak: mešavina pahuljica sa šakom suvog voća i badema, jogurt
užina: šaka semenki bundeve
užina: šaka badema
Ručak: riba na roštilju i manja činija barenih fuzila, začinjenih po ukusu
Večera: salata od kukuruza šećerca, crnog pasulja, sveže crvene paprike i crnog luka
PETAK
Doručak: 60g integralnog hleba, 150 g mladog sira i jedno bareno jaje
užina: banana
Ručak: sočivo sa piletinom i salata od povrća po izboru
Večera: palenta sa mladim sirom i susamom
BONUS VIDEO - NAJLAKŠI NAČIN ČIŠĆENjA NARA: Bez nereda u nekoliko koraka