JELOVNIK PO DANIMA: Ovi obroci sačuvaće vam zdrave krvne sudove
BROJNA su istraživanja koja su potvrdila pozitivan efekat antioksidansa u ishrani i boljeg srčanog i vaskularnog zdravlja.
Svakodnevno konzumiranje namirnica bogatih antioksidansima može da osigura održavanje normalne cirkulacije krvi i nivoa krvnog pritiska, kao i da spreči oksidaciju masnih materija u krvotoku, a time i formiranje tromba.
S obzirom na to da se antioksidansi većinom nalaze u voću i povrću, to je ujedno i nezaobilazna hrana za zdrav kardiovaskularni sistem.
Praktično govoreći nećete da preterate ako vam se na trpezi svaki dan nalaze brokoli, kupus, cvekla, crvene paprike, čili papričice, šargarepa, slatki krompir, beli luk, borovnice, kupine...
Uključite u svaki obrok najmanje tri do četiri vrste voća ili povrća različitih boja. U ostale namirnice dobre za srce, zbog visokog sadržaja antioksidansa, svrstavaju se i crna čokolada, zeleni čaj, crveno vino i integralne žitarice.
* * * * * * * * *
Ponedeljak
doručak: omlet od dva jaja, crvena paprika i integralni hleb
užina: pomorandža ili čaša soka od borovnice
ručak: integralna testenina sa začinima, peršunom i belim lukom, sirovi karfiol i brokoli
večera: 50 g pirinča i 200 g povrća, 100 g svežeg sira, parče integralnog hleba
* * * * * * * * *
Utorak
doručak: ovsene pahuljice sa niskomasnim jogurtom, kupinama i bademom
užina: 20 g crne čokolade
ručak: 100 g ćuretine sa roštilja, kuvano sočivo i kupus salata
večera: boranija začinjena po ukusu sa mladim sirom
* * * * * * * * *
Sreda
doručak: dva barena jaja i salata od svežeg krastavca, parče integralnog hleba, zeleni čaj
užina: šaka oraha
ručak: punjene tikvice, salata od celera, šargarepe i jabuke
večera: 100 g ribe iz rerne, 100 g krompir salate, ražani hleb, pečena jabuka
* * * * * * * * *
Četvrtak
doručak: mešavina ječmenih i ražanih pahuljica sa šakom malina i jogurtom
užina: banana
ručak: riba po izboru sa krompirom, kuvana blitva i čaša vina
večera: 100 g barene piletine, kukuruzni hleb, jedna jabuka, čaj od koprive
* * * * * * * * *
Petak
doručak: sardina sa crnim lukom i parče integralnog hleba
užina: borovnice
ručak: grašak sa piletinom i salata od povrća po izboru
večera: palenta sa mladim sirom
BONUS VIDEO - NAJLAKŠI NAČIN ČIŠĆENjA NARA: Bez nereda u nekoliko koraka