MUČI VAS KANDIDA? Upornu gljivicu izlečite hranom
PANDEMIJA kovida povećala je upotrebu antibiotika, zbog koje su se mnogi nakon njihove primene suočili sa umnožavanjem kandide.
Ova gljivica, koja se inače normalno nalazi u ljudskom organizmu, kada se stvara u većem broju od normalnog uzrokuje brojne probleme sa zdravljem. Tada se najčešće pojavljuju tegobe poput glavobolje, zamora, poremećaja pažnje i koncentracije. Takođe, toksični produkti kandide mogu da deluju na gotovo sve organe, remeteći, u manjem ili većem stepenu, njihove funkcije.
Da bi sprečili dalje umnožavnje kandide ključna je ishrana. Budući da se gljivice hrane ugljenim hidratima, potrebno je da se smanji njihov unos. Tu se ubrajaju šećeri, skrob i vlakna, s tim što vlakna ne ulaze u krvotok i ne podižu šećer u krvi, kao što to čine šećeri i skrob. Glukoza i fruktoza su vrste šećera od kojih gljivice najčešće žive, zato je važno da se ograniči i njihov unos.
Smanjeni unos ugljenih hidrata nadoknađuje se povećanim unosom zdravih prirodnih masnoća. Obrok bi trebalo da se sastoji od proteinskog dela, poput mesa, ribe, jaja i povrća, uz masnoće u kojima se priprema hrana.
Antikandida dijeta koja isključuje šećere i belo brašno, ali sadrži brašno celih žitarica, pirinač i slično, nije potpuno efikasna, jer se sve žitarice sastoje od skroba koji je čista glukoza. Obroci bi trebalo da budu raznovrsni i nije dobro ponavljati ih više dana zaredom.
Ponedeljak
Doručak: tvrdo kuvana jaja sa šunkom i svežom paprikom
Ručak: dinstane tikvice sa prazilukom, crnim lukom i piletinom
Večera: zelena salata sa tunjevinom
Utorak
Doručak: šolja kefira sa sveže mlevenim lanenim semenkama
Ručak: kremenadla sa kiselim kupusom
Večera: dinstana piletina sa salatom od celera
Sreda
Doručak: krastavac sa punomasnim jogurtom, belim lukom i peršunom
Ručak: musaka od mlevenog mesa i patlidžana
Večera: krem čorba od brokolija i riba na žaru
Četvrtak
Doručak: smuti od povrća po želji sa zelenom jabukom
Ručak: oslić pečen u rerni i kuvani spanać sa lukom i limunovim sokom
Večera: paprika, tikvice i luk lagano proprženi na maslinovom ulju (polusirovo)
Petak
Doručak: omlet od jaja sa paprikom i domaćom slaninom
Ručak: ražnjići sa roštilja, povrće (paprika, patlidžan, luk) uz mešanu salatu sa dresingom od maslinovog ulja i limunovog soka
Večera: krem čorba od bundeve i tunjevina sa barenim jajetom i zelenom salatom
BONUS VIDEO - Recept za domaći namaz od avokada: Slastan i brz doručak