MUČE VAS GASOVI I NADIMANJE? Uz ovakav jelovnik i promenu ishrane rešite probleme sa varenjem (FOTO)
UKOLIKO često patite od gasova i naduvenog stomaka, to je siguran signal da organi za varenje ne funkcionišu kako treba.
Kod ogromnog broja ljudi ovo stanje je direktna posledica lošeg odabira namirnica. Zato je pravi izbor trpeze najbolji način da se uspešno rešite problema sa nadimanjem. U suprotnom ako se nadutost ignoriše, vremenom se može doći u situaciju da utiče na kvalitet života, ograničava aktivnosti i čini da se osećate loše.
Cilj ishrane protiv nadutosti je da ublaži ove neprijatne simptome, a da bi se to postiglo osnovno pravilo je da se izbegavaju ugljeni hidrati, jer oni nakupljaju vodu. Trpeza, uz koju nema nadimanja, podrazumeva da od voća možete da jedete bananu, borovnicu, brusnicu, grožđe, grejp, kivi, limun, limetu, mandarinu, pomorandžu, malinu. Od žitarica trebalo bi jesti one bez glutena - pirinač, ovas i palentu.
Kada je o mlečnim proizvodima reč savetuju se mleko i jogurt bez laktoze, kao i sojino, ovseno i pirinčano mleko. Umesto maslaca se preporučuje maslinovo ulje. Od povrća su poželjni šargarepa, celer, krastavac, zeleno lisnato povrće, bundeva, maslina, krompir, tikvica i žuta paprika.
Svako jelo začinite bosiljkom, čilijem, mentom, origanom, peršunom, ruzmarinom i timijanom.
U toku prve tri do četiri nedelje smete da jedete samo dozvoljene namirnice, a potom da postupno dodajete i ostalu hranu. Tako ćete moći da obratite pažnju na pojavu simptoma i da shvatite koja vrsta hrane uzrokuje probavne smetnje vašem organizmu.
Ponedeljak
Doručak: ovsene pahuljice sa jogurtom bez laktoze i sušenim brusnicama
Užina: krastavac
Ručak: piletina sa roštilja začinjena
po želji i salata od šargarepe
Večera: punjene paprike
Utorak
Doručak: kokosove, ovsene i ražane pahuljice sa jogurtom bez laktoze i bademima i bananom
Užina: pomorandža
Ručak: pastrmka i bareni krompir
Večera: sir, pršuta i palenta
Sreda
Doručak: omlet sa spanaćem, paprikama i parmezanom
Užina: 1/4 šolje mešanih orašastih plodova
Ručak: tikvice punjene šampinjonima
i kinoom
Večera: krompir čorba
Četvrtak
Doručak: palenta sa parmezanom i susamom
Užina: suvo grožđe
Ručak: piletina sa spanaćem
Večera: punjene tikvice
Petak
Doručak: dva barena jaja, ražani hleb i sveža žuta paprika
Užina: banana
Ručak: ćuretina i integralni pirinač
Večera: pirinčana testenina u sosu od pečuraka
BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...