KAMEN U BUBREZIMA IZBACITE - HRANOM: Evo kakav jelovnik bogat vlaknima se podrazumeva
POSEBAN način ishrane neophodan je ukoliko patite od kamenja u bubrezima. Pravi izbor namirnica i mnogo tečnosti tokom dana neretko su jedini potrebni lekovi protiv ovog stanja. U suprotnom, napad bubrega je neizbežan, a svako ko ga je doživeo zna koliko je to bolno.
Oni koji pate od kalkuloza trebalo bi najčešće da jedu hranu koja sadrži obilje vlakana, a poželjno je da smanje unos soli i proteina životinjskog porekla na oko 0,8 grama po kilogramu telesne mase. Jednostavno rečeno - oko 100 grama mesa dnevno treba da bude maksimum za odraslu osobu koja ima sklonost nakupljanju kamenja.
Kamen u bubregu može da bude različitog sastava. Ipak, u najvećem broju slučajeva u bubrezima se stvaraju oksalatni kamenci, a njihovo nastajanje moguće je sprečiti ishranom, ali ih i istopiti pomoću pažljivo biranih namirnica.
Većina naučnih radova govori u prilog tome da bi oni koji su skloni nastanku oksalatnih kamenaca trebalo da smanje ili gotovo izbace iz jelovnika blitvu, spanać, voćne sokove, suvo voće, jagode, čokoladu. Kada je o hrani bogatoj kalcijumom reč, nju bi takođe trebalo smanjiti, ali ne sasvim isključiti.
Ponedeljak
Doručak: palenta sa mlekom ili jogurtom
Ručak: krem supa od brokolija, kriška ražanog hleba, 100 g pilećeg filea, čaša vina
Večera: 80 g testenine sa sitnim mladim sirom
Utorak
Doručak: 60 g integralnog hleba sa namazom od humusa i svežom crvenom paprikom, čaj od brusnice zaslađen bagremovim medom
Ručak: 150 g barenog pirinča, tikvica na žaru, sladoled od vanile
Večera: 150 g variva sa sočivom i šargarepom, 100 g ćuretine, kriška ražanog hleba
Sreda
Doručak: 50 g kuvane kinoe sa bademima, šolja jogurta
Ručak: 250 g rižota sa pečurkama i crnim lukom, čaša crnog vina
Večera: kukuruznog hleba, šolja čaja od koprive
Četvrtak
Doručak: sutlijaš sa cimetom
Ručak: 150 g krastavaca sa kiselim mlekom, 100 g pečene piletine, frape sa kivijem
Večera: pastrmka na žaru, pečurke u umaku od crnog vina (80 g), 60 g ražanog hleba
Petak
Doručak: ovsene pahuljice sa jogurtom i bananom
Ručak: 150 g špageta sa tunjevinom, salata od šargarepe i celera
Večera: projara sa sirom, čaj od nane
Subota
Doručak: popara od integralnog hleba i kašika kajmaka
Ručak: 150 g dimljene rečne ribe i 200 g barenog krompira začinjenog po ukusu, čaša belog vina
Večera: 150 g salate od piletine, maslina i feta sira, 80 g integralnog hleba
Nedelja
Doručak: 60 g integralnog hleba sa nemasnom pavlakom, čaj od kamilice sa medom i limunom
Ručak: grašak sa piletinom, čaša belog vina
Večera: krem čorba od bundeve, 30 g integralnog hleba
BONUS VIDEO - Vežbe za ramena: Oslobodite se napetosti nakon dugotrajnog sedenja