PUTER ILI MARGARIN, ŠTA JE ZDRAVIJE? Poštujte pravilo jedne kašičice
PUTER ili margarin? Teško im je odoleti.
Stari dobri puter se pravi od kravljeg mleka koje se meša dok se ne pretvori u gustu, žućkastu supstancu što se magično topi na vrućoj kriški tosta, dok se različiti margarini različito industrijski dobijaju.
Četiri razloga zašto je puter dobar izbor
– Puter je svakako zdravija varijanta. Margarin ima smanjenu količinu zasićenih masnoća, ali ga tehnologija proizvodnje stavlja na značajno nižu lestvicu kvaliteta u odnosu na puter – kaže za "Blic Ženu" Ana Todorović, specijalista strukovni nutricionista, i objašnjava zbog čega je tako.
Neslani puter je zdraviji
– Puter je prirodni mlečni proizvod koji obiluje masnoćama životinjskog porekla, čak 80 odsto. Osim toga, puter sadrži i esencijalne masne kiseline, vitamine i minerale. S obzirom na to da puter sadrži zasićene masnoće, usled njegovog prekomerog konzumiranja može doći do povećanja lipidnih parametara u krvi. U prvom redu to su ukupni holesterol, ali i njegova loša frakcija, LDL holesterol, koji predstavlja direktan faktor rizika za nastanak ateroskleroze, masne jetre i generalno ima negativan uticaj na kardiovaskularni sistem. Osim toga, određeni tipovi putera sadrže i so, što predstavlja direktan rizik za povećanje krvnog pritiska.
U odbranu putera Todorović navodi da puter sadrži značajnu količinu vitamina D, koji je od velikog značaja za jačanje imuniteta, prevenciju nastanka osteoporoze, budući da pomaže apsorpciju kalcijuma, a sastavni je deo nutritivne terapije kod psorijaze. Sadrži i značajnu količinu vitamina A i E koji su značajni antioksidansi, kao i vitamin K koji učestvuje u koagulaciji. Jedan od zanimljivih sastojaka putera jeste buterna kiselina koja ima značaj u očuvanju integriteta sluzokože creva zbog svog regenerativnog dejstva.
Jedna kašičica je dovoljna
Puter daje odličnu notu slanim jelima, ali i poslasticama, pa je važno biti vrlo umeren u količinama jer su tada prednosti višestruke. Dovoljna dnevna količina putera je ona koju zahvatite kafenom kašičicom. Namažite je na krišku tostiranog hleba i sa malo meda i šoljom čaja imate zdrav doručak.
Margarin je teško izbeći
– Margarin je značajno jeftinija, ali manje kvalitetna alternativa puteru. Za njegovu proizvodnju koriste se uglavnom hidrogenizovana biljna ulja i voda, a u nekim slučajevima dodaje se i mleko. Hidrogenizacija je tehnološki proces kojim se učvršćuju biljna ulja u margarinu. Sam proces zahteva visoke temperature koje u većini slučajeva stvaraju kancerogene materije u uljima. Osim toga, dolazi da narušavanja strukture masnih kiselina i pretvara ih u transmasti, koje su izrazito nepoželjne po zdravlje.
Margarin se uobičajeno obogaćuje veštačkim vitaminina i aromama. Njegovom upotrebom direktno se utiče na povećanje lipida u krvi, ali preterana konzumacija može uticati loše i na srce i jetru, te se mogu javiti i problemi sa varenjem.
Što ređe, to bolje
Na tržištu se mogu naći različite varijacije u sastavu margarina. Određeni brendovi obogaćuju margarin omega-3 masnim kiselinama, a ima i lakih, lajt varijanti. Čak i ako ga ne konzumirate direktno, margarin je teško izbeći jer je često sastavni deo industrijskih slatkiša i peciva. Zbog toga ga koristite što ređe. I one zdravije varijante su ipak veštački stvorene.
BONUS VIDEO - IZNENADITE VOLJENU OSOBU: Pet minuta do torte bez pečenja