UMORNI STE - JEDITE BROKOLI: Ovaj jelovnik povećava energiju i podstiče bolji rad mozga (FOTO)

V. N.

21. 02. 2022. u 15:45

NA izmaku zime mnogi se osećaju hronično umorno, zbog čega se neretko javljaju i problemi sa koncentracijom, pamćenjem i odlučivanjem. U tom slučaju nutricionisti savetuju ishranu koja obiluje brokolijem.

Foto Shutterstock

Ovo povrće sadrži velike količine minerala, ali je takođe i jedan od najboljih izvora kalcijuma. Sadrži dvostruko viševitamina A i C nego pomorandža, mnogo B vitamina, magnezijuma, mangana, selena, cinka, gvožđa, kalijuma, vlakana i folne kiseline.

Međutim, ono što posebno izdvaja brokoli je činjenica da obiluje fosforom. Ovaj mineral je važan za zdravlje celog organizma, a najznačajniju ulogu ima u energetskom metabolizmu i regulaciji nivoa hormona. Osim pada energije, nedostatak fosfora može da dovede do primetnog kognitivnog oštećenja jer on snažno utiče na funkciju mozga. Osim u brokoliju fosfora ima i u mesu, ribi, mlečnim proizvodima, kukuruzu...

Brokoli može da se jede i sirov, a odlično se "slaže" sa paradajzom, krastavcima, svežim kupusom, rotkvama i svežim karfiolom.

Ovo je predlog jelovnika za bolji rad mozga i više energije:

Ponedeljak

Doručak: 200 g brokolija, svežeg ili barenog do pet minuta, 50 g ražanog hleba, šolja jogurta

Ručak: tanjir pileće supe, 150 g piletine na žaru i 150 g brokolija kuvanog na pari

Večera: 250 g brokolija začinjenog belim lukom i sa malo maslinovog ulja, dve šargarepe (sirove ili kuvane na pari)

Foto: Free Images Pixabay

Utorak

Doručak: 200 g brokolija i šolja barenog kukuruza šećerca, 100 g nemasnog sira

Ručak: 100 g tune, 150 g brokolija, kupus salata sa maslinovim uljem

Večera: riba na žaru i krastavac salata

Sreda

Doručak: 100 g ćurećih prsa, 100 g brokolija, šolja kefira

Ručak: 200 g brokolija, 100 g nemasnog kravljeg sira, parče ražanog hleba

Večera: 150 g junetine i 150 g brokolija

Foto: Free Images Pixabay

Četvrtak

Doručak: 100 g brokolija, dva kuvana jaja

Ručak: tanjir juneće supe, 150 g kukuruza šećerca i 150 g brokolija, začinjeno belim lukom i maslinovim uljem

Večera: 250 g brokolija, čaša soka od paradajza

Petak

Doručak: 150 g brokolija i 30 g ražanog hleba sa humusom

Ručak: 150 g brokolija, 150 g ribljeg filea, parče ražanog hleba

Večera: 200 g brokolija i 200 g krompir salate

Foto: Free Images Pixabay

BONUS VIDEO - RECEPT ZA BEZGLUTENSKE POGAČICE: Ne morate da odustajete od omiljenog peciva

Pogledajte više