ZABRANJEN ADITIV E171: Dovodi do pada imunog sistema i upale creva, ima ga u mocareli, supama iz kesice, prelivima...
17. 02. 2022. u 09:40
NAKON višegodišnjeg ispitivanja Evropska unija zabranila je titanijum-dioksid u hrani (E171). Inače, ovaj aditiv se dodaje u hranu poput deserta, mocarele, supe iz kesice, peciva, preliva za salate...
Francuski naučnici su još 2017. dokazali da kod pacova redovno oralno uzimanje aditiva E171 dovodi do slabljenja imunog sistema i upale creva. Dokazano je da supstanca probija membranu creva i u obliku nanočestica dospeva u krv. Još nije jasno da li titanijum-dioksid može da savlada i krvno-moždanu barijeru, koja štiti mozak od štetnih materija.
Udruženje evropskih proizvođača titanijum-dioksida (TDMA) ima naravno suprotan stav, tvrdeći da mišljenje Evropske agencije o aditivu E171 u osnovi ima pogrešne pretpostavke, te da materijali za testiranje nisu bili reprezentativni.
BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi
Pogledajte više