ZABRANJEN ADITIV E171: Dovodi do pada imunog sistema i upale creva, ima ga u mocareli, supama iz kesice, prelivima...

V. N.

17. 02. 2022. u 09:40

NAKON višegodišnjeg ispitivanja Evropska unija zabranila je titanijum-dioksid u hrani (E171). Inače, ovaj aditiv se dodaje u hranu poput deserta, mocarele, supe iz kesice, peciva, preliva za salate...

Foto Shutterstock

Francuski naučnici su još 2017. dokazali da kod pacova redovno oralno uzimanje aditiva E171 dovodi do slabljenja imunog sistema i upale creva. Dokazano je da supstanca probija membranu creva i u obliku nanočestica dospeva u krv. Još nije jasno da li titanijum-dioksid može da savlada i krvno-moždanu barijeru, koja štiti mozak od štetnih materija.

Udruženje evropskih proizvođača titanijum-dioksida (TDMA) ima naravno suprotan stav, tvrdeći da mišljenje Evropske agencije o aditivu E171 u osnovi ima pogrešne pretpostavke, te da materijali za testiranje nisu bili reprezentativni.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pogledajte više