MUČE VAS HRONIČAN UMOR, NADUTOST? Proverite da nemate probleme zbog glutena
HRONIČAN osećaj umora, nadutost i neredovne stolice, najčešće su posledica unosa glutena.
Ovaj protein iz pšenice, ječma i raži može da uzrokuje tegobe čak i kod onih koji ne boluju od celijakije. Naime, smatra se da više od 10 miliona osoba u svetu konzumira bezglutenske namirnice jer imaju takozvanu necelijačnu preosetljivost na gluten.
Ovaj protein iz pšenice, ječma i raži može da uzrokuje tegobe čak i kod onih koji ne boluju od celijakije. Naime, smatra se da više od 10 miliona osoba u svetu konzumira bezglutenske namirnice jer imaju takozvanu necelijačnu preosetljivost na gluten.Ishrana koja isključuje gluten pokazala se kao veoma uspešna, ne samo da se anulira nedostatak energije, nadutost i neredovne stolice, već može da pomogne da se izbegnu i ublaže brojna oboljenja.
Izbacivanje glutena sa trpeze može da reši probleme sa varenjem, ekcemima, stalnim glavoboljama i hroničnim upalama. Pokazalo se i da bezglutenski meni smanjuje rizik od dijabetesa, bolesti štitne žlezde, depresije pa i čak neplodnosti.
Bezglutenski režim podrazumeva da u potpunosti izbacite uzimanje namirnica koje sadrže pšenicu, raž, ječem i ovas. Umesto njih možete da jedete kukuruz i pirinač koji ne sadrže ovaj protein. Dobra zamena su i proso i kinoa. Hranljive materije koje sadrži pšenica i ostale srodne žitarice možete da nadoknadite jedenjem oraha, pasulja i ostalih mahunarki, zatim uzimanjem dovoljno jaja, mesa, ribe i mlečnih proizvoda. Ishrana, takođe, treba da bude bazirana i na što većem unosu voća i povrća.
S obzirom na to da brza hrana i grickalice sadrže gluten njihovim izbacivanjem iz jelovnika, vrlo lako možete da izgubite višak kilograma, i nastavite da održavate odgovarajuću težinu.
Važno je da obratite pažnju i prilikom kupovine bezglutenskih proizvoda, jer mnogi od njih sadrže mnogo šećera i imaju veliku kalorijsku vrednost.
Primer bezglutenskog jelovnika:
Ponedeljak
Doručak: 200 g krompir pirea, kuvano jaje i 50 grama mladog sira
Ručak: pirinčana testenina sa sosom od lososa, kikirikija, pavlake i belog luka
Večera: 200 g pilećih grudi prženih na maslinovom ulju i kupus salata
Utorak
Doručak: avokado punjen leblebijom, spanaćem i sušenim paradajzom
Ručak: pirinčana testenina sa ćuretinom i tikvicom, začinjena po ukusu
Večera: salata sa piletinom grilovanom tikvicom i paprikom
Sreda
Doručak: grčki jogurt sa sušenom brusnicom i susamom
Ručak: riba po izboru na žaru i sitan sir sa krastavcem i semenkama bundeve
Večera: vafl od pirinča sa dimljenim mesom, avokadom i krastavcem
Četvrtak
Doručak: heljdina kaša sa mlekom, jabukama, suvim šljivama i semenkama suncokreta
Ručak: palačinke od krompira, cvekle, crnog luka sa umakom od pavlake i mirođije
Večera: batat krompir punjen kašom od prosa, sočivom i graškom
Petak
Doručak: sitan sir sa lososom i mirođijom
Ručak: kaša od heljde sa piletinom, šargarepom i graškom
Večera: rižoto sa piletinom i prokeljom
BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi