SNIŽAVA PRITISAK, JAČA IMUNITET: Sok od celera čisti organizam, ali je bitno kako i kada da ga pijete
SOK od stabiljki celera postao je globalni hit zbog svog efektivnog učinka na zdravlje.
Prirodni natrijum iz ovog soka "lepi se" na loše i toksične soli iz hrane koja nije najzdravija i na taj način ih izvlači iz tela. Ovaj natrijum ujedno stabilizuje pritisak i dovodi organizam u stanje najoptimalnije hidriranosti.
Da bi delovao što efikasnije, najbolje je da se pije ujutru na prazan želudac ili nakon popijene vode sa limunom. Posle toga, ne bi trebalo ništa da se jede ni pije 15 minuta do pola sata. U slučaju da ne možete sok da popijete ujutru, popijte ga bilo kada pola sata pre jela ili sat vremena nakon obroka.
Ukoliko niste u prilici da sok popijete odmah nakon što ste ga napravili i ako je zamrzavanje jedina opcija da biste ga popili, i to je u redu. Ovo je svakako krajnja opcija, koja ne bi trebalo da pređe u praksu. Sveže isceđen sok od celera je najkvalitetniji i najefektniji.
Za one kojima je sok od celera prejakog ukusa, savet je da dodaju krastavac ili jabuku, takođe izblendirane. Obavezno ukolnite lišće sa stabiljki celera, jer ono može da pojača gorčinu soka. Kada počnete da se navikavate na ukus, smanjite dodavanje krastavca ili jabuke i polako pređite na čist celer, jer je takav najefektniji.
Dnevno se savetuje ispijanje pola litra soka. Ako vam je to previše, počnite sa pola šolje, pa postepeno povećavajte količinu.
Kroz gazu
DA BI pripremili sok, propustite stabljike celera kroz sokovnik. Ukoliko ga pripremate u blenderu, dobijenu masu procedite kroz gazu, da dobijete samo sok.
BONUS VIDEO - UKUSNI KAVIJAR: U svetu je jelo bogatih, a u Srbiji su ga nekada jeli masovno i zvali "riblji ajvar"