PROMUKLI STE - JEDITE PEČENE JABUKE: Vitkiji uz ovo voće, sok čuva pamćenje, a uz čaj se lepše spava
ODLIČAN prirodni lek protiv bolova u grlu i promuklosti, koja se sada često javlja kao simptom infekcije omikronom, jesu pečene jabuke. Prilikom pečenja, u jabukama dolazi do stvaranja posebnih enzima i bioaktivnih materija, koje u sluzokoži usta, grla i glasnih žica aktiviraju sposobnosti organizma na samolečenje.
Inače, spisak korisnih svojstava pečenih jabuka je prilično dug. One vrlo dobro čiste krvne sudove od lošeg holesterola i pomažu u održavanju nivoa ove supstance u krvi na prihvatljivom nivou. Pečene jabuke, takođe, optimizuju rad creva i ublažavaju zatvor i zaustavljaju dijareju.
Pečene jabuke su i ukusna poslastica koja pomaže u gubitku viška kilograma. Uz to, ovo voće, kada je pečeno, dobro se veže za slobodne radikale, teške metale, uklanja ih iz tela i sprečava razvoj onkoloških oboljenja.
Tople jabuke iz rerne trebalo bi da konzumiraju i oni koji pate od oboljenja jetre i bubrega, kao i anemični. Pečena jabuka može da pomogne i u slučaju astme, groznice, suvog kašlja, raka, kardiovaskularne bolesti, čira, gušavosti, ateroskleroze i reumatoidnog artritisa.
Sok napravljen od pečenih jabuka, ustanovljeno je, pomaže u očuvanju dobrog pamćenja. Dve do tri čaše ovog soka na dan znatno smanjuju rizik od slabljenja pamćenja koje se javlja u starijem dobu, pokazalo je istraživanje provedeno na Univerzitetu u Masačusetsu. Naučnici smatraju da je za to zaslužan visok sadržaj antioksidanasa u ovom voću.
Čaj tri puta
OD ploda jabuke može da se pripremi i čaj. On je prijatnog ukusa i blag je laksativ kod hroničnog zatvora, posebno za decu. Takođe, vrlo efikasno dezinfikuje usnu duplju, podstiče probavu, reguliše san.
Jednu kašiku sitno iseckanog sušenog ploda jabuke prelijte šoljom hladne vode, kratko prokuvajte i ostavite da odstoji 15 minuta. Procedite i pijte dva do tri puta dnevno.
BONUS VIDEO - PRŠTI OD ZDRAVLjA: Kiseli kupus je tradicionalna salata, ali i sirovina za mnoge specijalitete