HRANOM PROTIV MIGRENE: Evo koje namirnice mogu pomoći da se napadi glavobolje bar prorede
NAPADI migrene najefikasnije se rešavaju lekovima koje propiše neurolog. Međutim, da bi ste ih proredili, jedna od ključnih stvari na koju možete da utičete je ishrana, a mnogi koji pate od ove, jedne od najtežih vrsta od ukupno 200 dosad poznatih različitih glavobolja, o tome baš i ne vode računa.
Ishrana, međutim, i te kako može i da isprovocira napad migrene, ali i da ga spreči, ili bar ublaži.
Namirnice koje sadrže natrijum nitrite i nitrate mogu da provociraju migrenu, pa bi zato iz jelovnika trebalo izbaciti mesne prerađevine. Ne preporučuju se ni prehrambeni proizvodi sa aditivom E102 (ima ga u žutoj boji za hranu), kao ni industrijski slatkiši, ali ni turšija, bilo domaća ili kupovna.
Generalno, iz jelovnika protiv migrene trebalo bi izbaciti sve industrijske proizvode. Jer, ne samo što imaju mnogo štetnih aditiva već su i izvor rafinisane soli, koja može biti okidač za migrenu. Shodno tome, upotrebu kuhinjske soli trebalo bi svesti na minimum.
Osobama koje pate od migrene ne prijaju ni fermentisani proizvodi od soje, kiseli kupus, stari sirevi, voće i povrće koje je dugo stajalo. Ako imate čestu migrenu, nemojte da jedete ni meso koje je dugo čekalo na pripremu.
Dakle, trpeza koja sprečava napade migrene je ona sa mnogo sveže hrane. Pri tome, ključne su namirnice bogate magnezijumom, pa je preporuka da dnevni meni obogatite zelenim lisnatim povrćem, semenkama suncokreta, tikvicama, integralnim žitaricama, bananama i avokadom, ribom...
Ovo je primer jelovnika koji bi mogao da pomogne protiv migrene.
Ponedeljak
Doručak: kajgana od dva jajeta sa svežim spanaćem, integralni hleb
Užina: banana
Ručak: pohovane tikvice u rerni i skuša na žaru, zelena salata
Večera: salata od zelenog lisnatog povrća sa ribom po želji
Utorak
Doručak: integralni hleb sa sirnim namazom i šolja zelenog čaja
Užina: pola avokada
Ručak: gulaš od pilećeg belog mesa, rižoto sa povrćem
Večera: pastrmka na žaru sa salatom od cvekle
Sreda
Doručak: dva barena jajeta, 60 g hleba i dva parčeta integralnog hleba sa domaćim humusom
Užina: šaka badema
Ručak: dinstana šargarepa i belo pileće meso na žaru
Večera: brancin na žaru sa barenim povrćem
Četvrtak
Doručak: kiselo mleko i projara
Užina: šaka semenki suncokreta
Ručak: riblja čorba i pohovani mladi sir pečen u rerni
Večera: dva parčeta integralnog hleba i domaća riblja pašteta
Petak
Doručak: palenta sa kefirom
Užina: šaka lešnika
Ručak: testenina sa mlevenim junećim mesom i zelena salata
Večera: pastrmka na žaru i krompir salata