PAZITE ŠTA JEDETE POSLE OPERACIJE SRCA: Otkrivamo jelovnik koji omogućava brži oporavak (FOTO)

В. Н. 03. 02. 2022. u 13:55

ISHRANA posle operacije na srcu može da bude presudna za oporavak. Dobro odabrane namirnice ubrzavaju oporavak, omogućavaju da rane uspešno zarastu, ali i da se povrate snaga i energija. Idealno bi bilo da vam lekar koji je specijalista za ishranu propiše jelovnik, ali činjenica je i da postoje neka opšta pravila koja bi trebalo slediti.

Foto Shutterstock

Prvo i osnovno je da se nakon operacije na srcu savetuje ishrana sa niskim sadržajem soli. U suprotnom previše soli dovodi do nakupljanja tečnosti, a posledica je veće opterećenje srca. Ako birajte industrijske namirnice, uzmite one u kojima je sadržaj natrijuma (soli) osam odsto ili manji. Smanjite količinu soli koju koristite prilikom kuvanja i izbegavajte dodavanje soli za stolom. So zamenite svežim ili sušenim biljem, neslanim začinima, limunovim sokom i aromatizovanim sirćetom.

Drugo pravilo je što više svežeg ili smrznutog povrća, a od masnoća koristite isključivo maslinovo ulje. Bitno je da unosite i dovoljno vlakana putem integralnih žitarica i neslanih oraha i semenki.

Treće pravilo je da ne jedete previše mesa, već ako postoji povećana potreba za proteinima da to nadoknadite iz biljnih proteina. Američko udruženje za srce upozorava da previše mesa u ishrani povećava loš holesterol.

Četvrto i vrlo važno pravilo je da ne jedete hranu koja pojačava dejstvo lekova protiv zgrušavanja krvi. S tim u vezi, izbegavajte konzumaciju velike količine hrane ili pića koja je bogata vitaminom K. To su pre svega, kelj, spanać, prokelj, blitva, brokoli, špargla i zeleni čaj, sok od brusnice i bilo koji alkohol.

Foto: Depositphotos

Čajeve i kafu pijte umereno.

Ponedeljak

Doručak: kajgana od dva jaja začinjena biljnim začinima, pržena na maslinovom ulju, 30 g integralnog hleba

Užina: dve mandarine

Ručak: riba na žaru i 200 g barene šargarepe i krompira začinjeno maslinovim uljem i belim lukom,

Večera: salata od sitno iseckanog belog pilećeg mesa sa prazilukom i dijetalnim majonezom

Utorak

Doručak: sendvič od 60 g integralnog hleba sa pečenicom, humusom i svežom paprikom

Užina: pomorandža

Ručak: pileći gulaš i 150 g kupus salate

Večera: pastrmka na žaru sa salatom od cvekle

Foto: Depositphotos

Sreda

Doručak: dva barena jajeta, 60 g hleba i 100 g mladog sira

Užina: grejp

Ručak: integralna testenina sa sosom od šampinjona, začinjeno maslinovim uljem i belim lukom

Večera: salata od kukuruza šećerca, crvenog pasulja i crvenog luka sa tunjevinom, 30 g integralnog hleba

FOTO: Printskrin

Četvrtak

Doručak: mešavina ovsenih, ječmenih i ražanih pahuljica sa kiselim mlekom, tri do četiri suve šljive i pet do šest badema

Užina: 30 g crne čokolade

Ručak: riblja čorba, krompir salata

Večera: makarone sa mladim sirom i jajima

Foto: Depositphotos

Petak

Doručak: palenta sa mladim sirom i prepečenom kašičicom susama

Užina: banana

Ručak: punjene tikvice i salata od barene cvekle začinjena maslinovim uljem i belim lukom

Večera: projara sa ajvarom i šolja kefira

BONUS VIDEO - ONA JE KISELA I VEOMA ZDRAVA: Turšija tokom zime obezbeđuje veliki broj neophodnih materija

Pogledajte više