KISELI KUPUS TOPI KILOGRAME: Sa ovom superhranom za nedelju dana možete da doterate liniju

В. Н. 24. 01. 2022. u 12:43

KISELI kupus nije obična fermentisana namirnica već i može se reći da je superhrana. On jača imuni sistem, pomaže proces varenja i štiti od pojedinih vrsta raka. Pri tome je idealna namirnica za dijetaln režim ishrane. Uz njega ja jednu sedmicu možete da oslabite do tri kilograma.

Foto Shutterstock

Kiseli kupus je pun vitamina, minerala i korisnih fitohemikalija stvorenih fermentacijom. Redovna konzumacija kiselog kupusa pomaže u borbi protiv prehlade, čisti problematičnu kožu i smanjuje toksičnost krvi - dakle, pomaže neutralisanju neželjenih efekata kod lošeg imunog sistema.

Nedavne studije su pokazale da konzumiranje fermentisanog kupusa sprečava rast raka naročito u dojkama, debelom crevu, plućima i jetri.

Suprehranom ga čini i to što je prepun korisnih bakterija koje mogu pomoći u održavanju ravnoteže unutar gastrointestinalnog trakta. Fermentisani kupus sadrži posebne bakterije koje snažno utiču na imunološki sistem koji, sa druge strane, postaje nepremostiva prepreka za ešerihiju koli, salmonelu i kandidu. Ove korisne bakterije iz kupusa pomažu i u borbi protiv slobodnih radikala i poboljšavaju varenje, naročito žitarica i mahunarki.

Ponedeljak

Doručak: 175 g nemasnog sira i kriška integralnog hleba

Ručak: varivo napravljeno od 200 g kiselog kupusa i 100 g svinjskog mesa, pomorandža

Večera: salata od 150 g kiselog kupusa, četiri veće rotkvice, pola bele rotkve i pola krastavca. Salatu preliti sosom od decilitra jogurta pomešanog sa jednom kašičicom mlevenih oraha

Utorak

Doručak: salata od jedne banane isečene na kolutiće, 150 ml nemasnog jogurta i kašike preko noći natopljenih ovsenih pahuljica

Ručak: supa od 200 g kiselog kupusa: u 100 ml čorbe od povrća i 50 ml soka od jabuke dodajte dve slatke crvene paprike pet minuta pre nego što je supa gotova

Večera: salata od 200 g kiselog kupusa i 150 g barene ribe po izboru

Sreda

Doručak: salata od pomorandže i 150 g nemasnog sira posuta kašičicom semenki suncokreta

Ručak: 150 g pržene ribe i 150 g kiselog kupusa

Večera: palačinke od integralnog brašna i jednog kuvanog krompira i salata napravljena od 100 g kiselog kupusa nasečenog na kockice i prelivenog kašikom maslinovog ulja

Četvrtak

Doručak: kriška integralnog hleba, 50 g sira gauda, jabuka

Ručak: 200 g na grilu pečene piletine ili ćuretine i 150 g kiselog kupusa, nekoliko kolutova ananasa

Večera: salata od krastavca, 100 g kiselog kupusa i 125 g slanine

Petak

Doručak: dva barena jajeta i kriška integralnog hleba

Ručak: 200 g belog pilećeg mesa na žaru i 150 g kiselog kupusa, banana

Večera: dva parčeta projare i 150 g kisleog kupusa

Pogledajte više