IZBACITE VIŠAK VODE IZ ORGANIZMA: Pažljiv odabir namirnica može da pomogne da se rešite otoka i nadutosti
ZADRŽAVANjE viška vode u organizmu uzrokuje otoke šaka, skočnih zglobova i lica. Jedan od čestih simptoma ovog stanja je i pojava nadutosti i gasova. Da bi se ovo stanje prevazišlo ključan je odabir namirnica, kao i ograničen unos soli i ugljenih hidrata. Uz to je neophodno i više kretanja.
Od povrća koje efikasno eliminiše višak tečnosti iz tkiva izdvajaju se prokelj, celer, cvekla, kupus, šargarepa, krastavac, špargle i artičoke. Hranu obavezno začinite belim lukom i đumbirom, za užinu jedite citrusno voće, a od čajeva pijte zeleni, od peršuna i maslačka. Kada je o žitaricama reč preporuka je da što češće jedete ovas.
Da biste se rešili problema zadržavanja viška tečnosti u organizmu važan savet je i da ne pijete alkohol.
Od pomoći može da bude i vođenje dnevnika ishrane kako biste utvrdili da li postoji neka veza između onoga što jedete i toga kako se osećate kasnije.
Naduvenost i zadržavanje vode može da bude jedan od simptoma netolerancije na hranu, bilo da su u pitanju mlečni proizvodi, pšenica ili nešto treće.
Ovo je predlog jelovnika koji može da vam pomogne da se rešite otečenosti usled viška vode:
Ponedeljak
doručak: četiri kašike ovsenih pahuljica sa kefirom ili jogurtom
užina: dve mandarine
ručak: bareni prokelj sa krmenadlom
večera: salata od sveže rendane šargarepe, kupusa, mladog sira i prepečenog susama, začinjena po želji
Utorak
doručak: sardina sa integralnim hlebom i šolja zelenog čaja
užina: pomorandža
ručak: gulaš sa teletinom i kupus salata
večera: pastrmka na žaru sa salatom od cvekle
Sreda
doručak: dva barena jajeta, 60 g hleba i 100 mladog sira
užina: grejp
ručak: dinstana šargarepa i belo pileće meso na žaru
večera: šapargle sa tunjevinom
Četvrtak
doručak: mešavina ovsenih, ječmenih i ražanih pahuljica sa kiselim mlekom
užina: limunada
ručak: pileća čorba, bareni krompir i salata od krastavca
večera: makarone sa kiselim kupusom
Petak
doručak: šolja čaja od maslačka, omlet od dva jajeta sa prazilukom i integralni hleb
užina: kivi
ručak: testenina sa mlevenim junećim mesom i salata od kupusa ili krastavca
večera: projara sa ajvarom