IZBACITE VIŠAK VODE IZ ORGANIZMA: Pažljiv odabir namirnica može da pomogne da se rešite otoka i nadutosti

В. Н. 17. 01. 2022. u 17:17

ZADRŽAVANjE viška vode u organizmu uzrokuje otoke šaka, skočnih zglobova i lica. Jedan od čestih simptoma ovog stanja je i pojava nadutosti i gasova. Da bi se ovo stanje prevazišlo ključan je odabir namirnica, kao i ograničen unos soli i ugljenih hidrata. Uz to je neophodno i više kretanja.

Foto Shutterstock

Od povrća koje efikasno eliminiše višak tečnosti iz tkiva izdvajaju se prokelj, celer, cvekla, kupus, šargarepa, krastavac, špargle i artičoke. Hranu obavezno začinite belim lukom i đumbirom, za užinu jedite citrusno voće, a od čajeva pijte zeleni, od peršuna i maslačka. Kada je o žitaricama reč preporuka je da što češće jedete ovas.

Da biste se rešili problema zadržavanja viška tečnosti u organizmu važan savet je i da ne pijete alkohol.

Od pomoći može da bude i vođenje dnevnika ishrane kako biste utvrdili da li postoji neka veza između onoga što jedete i toga kako se osećate kasnije.

Naduvenost i zadržavanje vode može da bude jedan od simptoma netolerancije na hranu, bilo da su u pitanju mlečni proizvodi, pšenica ili nešto treće.

Ovo je predlog jelovnika koji može da vam pomogne da se rešite otečenosti usled viška vode:

Ponedeljak

doručak: četiri kašike ovsenih pahuljica sa kefirom ili jogurtom

užina: dve mandarine

ručak: bareni prokelj sa krmenadlom

večera: salata od sveže rendane šargarepe, kupusa, mladog sira i prepečenog susama, začinjena po želji

Utorak

doručak: sardina sa integralnim hlebom i šolja zelenog čaja

užina: pomorandža

ručak: gulaš sa teletinom i kupus salata

večera: pastrmka na žaru sa salatom od cvekle

Sreda

doručak: dva barena jajeta, 60 g hleba i 100 mladog sira

užina: grejp

ručak: dinstana šargarepa i belo pileće meso na žaru

večera: šapargle sa tunjevinom

Četvrtak

doručak: mešavina ovsenih, ječmenih i ražanih pahuljica sa kiselim mlekom

užina: limunada

ručak: pileća čorba, bareni krompir i salata od krastavca

večera: makarone sa kiselim kupusom

Petak

doručak: šolja čaja od maslačka, omlet od dva jajeta sa prazilukom i integralni hleb

užina: kivi

ručak: testenina sa mlevenim junećim mesom i salata od kupusa ili krastavca

večera: projara sa ajvarom

Pogledajte više