JELOVNIK KOJI POPRAVLJA RASPOLOŽENJE: Ovaj plan obroka pomoći će vam da se izborite sa tugom ili mrzovoljom
AKO ste od onih kojima praznična atmosfera budi tugu i nemir, nutricionisti poručuju da tanjir napunite namirnicama koje pozitivno utiču na raspoloženje.
Jer, kako tvrde, hrana ima ključan uticaj na emocije. Neke namirnice mogu čak i da pogoršaju stanje loše volje.
Dakle, ako ste pod uticajem loših osećanja, to ćete najlakše da prevaziđete ako ishranu obogatite magnezijumom, omega-3 masnim kiselinama i vitaminom C. Ovih hranljivih materija najviše ima u integralnoj testenini, lososu i kelju. Studije su potvrdile da ti sastojci smanjuju osećaj anksioznosti i ublažavaju simptome stresa.
Kada je vaše dominantno osećanje ljutnja ili bes, savetuje se da pijete zeleni čaj. On sadrži epigalokatehin galat (EGCG), antioksidans koji deluje opuštajuće. Istraživanja su potvrdila da su ispitanici koji su dobijali dnevnu dozu EGCG-a smireniji od onih koji su bili na placebu, a snimci moždanih talasa pokazali su opušteno, ali oprezno stanje.
Za dobro raspoloženje veoma je važan prvi jutarnji obrok. Brojne studije potvrdile su da doručak podiže raspoloženje. Najbolji izbor da započnete dan su žitarice koje podstiču probavu, daju osećaj sitosti i energiju organizmu čime teraju negativne emocije i osećaj tuge.
Negativna osećanja nikako nemojte da "hranite" slatkišima i grickalicama koje trenutno podižu raspoloženje zato što dugoročno vode većoj depresiji.
Ovo je predlog jelovnika koji bi mogao da vam vrati osmeh na lice:
Ponedeljak
Doručak: dve kašike ovsenih pahuljica, sitno iseckana banana i pet badema prelijte sa pola šolje jogurta
Užina: pomorandža
Ručak: losos na žaru i salata od kelja
Večera: pita sa sirom i šolja zelenog čaja
Utorak
Doručak: dva barena jaja, integralni hleb, mladi sir
Užina: banana
Ručak: integralna testenina sa sitnim komadima lososa i salata od kelja
Večera: ražane pahuljice sa kiselim mlekom i kašičicom mlevenog lana
Sreda
Doručak: ovsene i ražane pahuljice sa suvim voće i jogurtom
Užina: dve mandarine
Ručak: kuvani kelj sa teletinom
Večera: integralne makarone sa jajima i sirom i salata od sveže rendane cvekle
Četvrtak
Doručak: 60 g integralnog hleba i dve kašike ajvara
Užina: jabuka
Ručak: integralne testenine sa sosom od pečuraka
Večera: pita sa krompirom i šolja zelenog čaja
Petak
Doručak: omlet sa ajvarom i prazilukom, integralni hleb, šolja zelenog čaja
Užina: kivi
Ručak: file lososa sa krompir salatom
Večera: palenta sa mladim sirom i prepečenim susamom